Приеха Бюджет 2022 на първо четене в комисия

0
С 12 гласа "за" и седем "против"
С 12 гласа "за" и седем "против" Снимка: БГНЕС

Приеха бюджета в комисията по бюджет и финанси

С 12 гласа "за" и седем "против" парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене държавния бюджет за 2022 година, предаде БТА.

Вносител на проектобюджета е Министерският съвет.

В бюджета на ДОО е предвидено увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица за целия период от 3 000 лв. на 3 400 лв., считано от 1 април 2022 г., както и увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия период от 420 лв. на 710 лв., до размера на минималната работна заплата, приравнено на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват от 1 юли 2022 г. с решение на Надзорния съвет на НОИ с процент, определен по Кодекса за социално осигуряване. При текущите параметри на макроикономическата прогноза, заложеният при разработване на проекта на бюджет на ДОО за 2022 г. процент по кодекса е 6.1 на сто. Процентът е изчислен при допускане за ръст с 9.3 на сто на средния осигурителен доход и средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени от 2.9 на сто за 2021 г.

За периода от 1 януари до 30 юни 2022 г., минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 370 лв. От 1 юли 2022 г. размерът ѝ се увеличава с 6,1 на сто, достигайки до 392,57 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари