Причината за появата на тромбоза след Астра Зенека е имунен отговор?

0
Признаци за проблем след ваксина са: задух, болка в гърдите, подуване на краката, продължителна болка в корема, тежко непреминаващо главоболие, замъглено зрение, фини кръвни петна под кожата
Признаци за проблем след ваксина са: задух, болка в гърдите, подуване на краката, продължителна болка в корема, тежко непреминаващо главоболие, замъглено зрение, фини кръвни петна под кожата Видео: bTV

Необичайни тромбози и възможна връзка с ваксината на "АстраЗенека"  предизвикаха много въпроси, на които bTV търси  отговори

Те се появяват паралелно с ниски нива на тромбоцитите и кървене, което пък е противоположния процес в кръвосъсирването. Комбинацията на тези два процеса се среща изключително рядко.

Европейският регулатор (ЕМА) е оценил 86 такива случая след ваксинация с "АстраЗенека" - 18 са завършили фатално. Случаите са докладвани основно от страни от ЕС и от Великобритания към 22 март, когато на тези територии са ваксинирани над 25 милиона души. Това прави три случая на 1 милион. Тази честота се определя като "много рядка".

На пресконференцията на европейския регулатор миналата седмица беше съобщено, че такива редки тромбози (CVST) са докладвани и при другите ваксини – 35 случая при „Пфайзер“ , 5 при „Модерна“ и 3 при „Янсен“. Засега при тях не е открита връзка с ваксината.

EМА единствено съобщи, че започва оценка на случаите съобщени за ваксината на "Янсен". Досега тя се използваше само в Съединените американски щати. На 11 март получи одобрени и за ЕС, където поставянето й предстои.

Стефка Антонова е сред хората у нас, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека". Тя е майка на едногодишно момче.

"Преди да се ваксинирам, се посъветвах с личния ми лекар, с педиатъра на сина ми и с доктора, който ме ваксинира. Всички ми казаха, че ваксината е безопасна както за мен, така и за детето, защото в момента кърмя и за мен това е много важно да знам, че ваксината е безопасна и за бебето", разказва Стефка.

След като тя си поставя първата доза, някои държави въвеждат възрастови ограничения за употребата на ваксината заради много редки случаи на необичайни тромбози, които в няколко случая завършват фатално.

"Само първият ден бях притеснена, защото точно когато си сложих ваксината вечерта в новините казаха, че в Германия и Канада спират ваксинацията с "АстраЗенека" на жени под 55 години. Аз влизам в тази категория", казва още жената.

Става въпрос за много редки тромбози комбинирани с нисък брой на тромбоцитите и кървене - това са два противоположни процеса в кръвосъсирването, комбинацията им се случва много рядко. В случая съсиреците се появяват във венозните съдове на мозъка и корема. Заключението на Европейската агенция по лекарствата е, че е възможна връзка между ваксината на "АстраЗенека" и тези необичайни нежелани реакции.

"Една от причините тази връзка да не бъде с по-сериозно ниво на сигурност е, че не е достатъчно добре изяснен механизмът на получаване на тази реакция", обясни д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Към момента единствено се предполага, че причината за появата на кръвните съсиреци е имунен отговор, водещ до състояние подобно на това, наблюдавано при някои пациенти, лекувани с хепарин. Наричат състоянието "Парадоксът ХИТ".

"Това наподобява едно известно на медицината от половин век състояние или заболяване, предизвикано от хепарин тромбоцитопения. Той е със сравнително изяснен механизъм, който е имуномедииран, при него се образуват специфични автоантитела срещу точно една молекула в организма, наречена "тромбоцитен фактор 4" , която в комплект с хепарин може да доведе до слепване на тромбоцити. О там тяхното активиране и допълнително активиране на факторите на кръвосъсирването и образуване на венозни тромбози, особено във вените, които имат много бавен кръвоток", обясни доц. Велизар Шиваров, имунолог и хематолог.

До момента повечето докладвани случаи са на жени на възраст под 60 години. Тромбозите са се появили в рамките на две седмици от ваксинацията. Европейският регулатор обаче пояснява, че засега няма потвърдени специфични рискови фактори. У нас решението на властите е ваксината да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст. Ако при някоя от тях има повишен риск от тромбоза, да не се прилага.

"По принцип такива пациенти, не само жени, са хора, които наскоро са претърпели  голяма хирургична намеса, обездвижени за дълго, хора със затлъстяване, напреднало онкологично заболяване с много разсейки. По принцип при жените се смята, че продължителната употреба на контрацептиви повишава риска от тромбоемболични събития. Пушачите също по принцип имат повишен риск от тромботични усложнения", обясни още доц. Шиваров.

Лекарите обясняват още, че за да се прецени рискът от тромбози, се взима предвид и това дали в семейството е имало такова събитие и дали самият човек е преминал през него в миналото. Профилактика при поставяне на ваксината не се препоръчва.

"Няма такава нужда. Дори в някои случаи може да се окаже неблагоприятно, така че единствено бдителност за симптомите и изключване на всички фактори за тромбоза по принцип", каза д-р Мария Попова.

Симптомите, за които трябва да сме бдителни и да потърсим незабавна медицинска помощ, са невъзможност да се диша, болка в гърдите, подуване на краката, продължителна болка в корема, тежко непреминаващо главоболие, замъглено зрение, фини кръвни петна под кожата, извън мястото на убождане.

Всички докладвани до момента такива необичайни тромбози са след поставена първа доза. Няма случай на такава реакция след втора игла.

"Трябва да се държим здраво за фактите и да знаем, че няма причини да се отказват хората от втора доза, имайки предвид, че доказателствата са, че тя трябва да се понесе по принцип по-леко“, уточни д-р Попова.

Вчера следобед обаче здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че е получено писмо от португалското председателство на Съвета на ЕС, с което се казва, че като общоевропейски подход трябва да се спре ваксината на "АстраЗенека" за всички под 60-годишна възраст. В България те първа ще се реши  как да се процедира с хората в тази възрастова категория, поставили си вече първа доза - дали втората им да е с РНК ваксина, или с аденовирусната на "Янсен".

bTV изпрати въпроси до Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за актуалния брой съобщени подозирани нежелани реакции, свързани със съсирването на кръвта, при всички одобрени ваксини срещу COVID-19. Питаме и каква е причината да се оценяват докладваните случаи при „АстраЗенека“ и „Янсен“, а тези при „Пфайзер“ и „Модерна“ да не се оценяват. Отговорите се чакат.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари