Какви са условията за саниране на жилища казаха от Община Русе

0

Информационна среща със собственици и домоуправители се проведе в Пленарна зала

Вчера в Пленарна зала се проведе организираното от Община Русе публично представяне на разписаните насоки във връзка с публикувания проект на процедура за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост за „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I“. На него присъстваха заместник – кметът инж. Магдалина Илиева, директорът дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев, инж. Красимир Паскалев – експерт по енергийна ефективност, както и сдружения на собствениците, домоуправители и професионални домоуправители.

Преди да започне приемът на документи по новата програма за саниране, Министерство на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане пакета с насоките, изискванията и необходимите документи за кандидатстване. От тях става ясно, че допустимите сгради, които ще бъдат одобрени, трябва да са предназначени за обитаване, като най-малко 60 % от разгърнатата застроена площ трябва да се заема от жилища. Общото събрание на жилищната сграда може да вземе решение да се кандидатства по програмата, само ако е гласувано с мнозинство не по-малко от 67 % от идеалните части. Също и сгради, проектирани след 26 април 1999 г., не могат да участват в програмата за енергийна ефективност.

Допустимите дейности, за които може да се иска финансиране са подмяна на дограма, външна изолация, осветление в общите части, изграждане на възобновяеми енергийни източници /слънчева енергия, вятър, геотермална енергия и т.н./, а недопустимите ще включват всякакви промени във вътрешната организация на жилищните части на сградата.

Започването на програмата за енергийна ефективност за всяка сграда ще става след оценка на предложенията, които ще включват административна допустимост и оценка на качеството. Критериите са детайлно разписани в предложените за обсъждане насоки на Министерството за регионално развитие и благоустройството.

Одобрените проекти на сдружения по Националната програма за енергийна ефективност, за които не достигна финансиране и чакаха с готови проекти, ще трябва да прекратят сключените договори за безвъзмездна помощ с Българската банка за развитие, ако искат да кандидатстват по настоящата процедура.

Допустими за финансиране ще са и разходите по изготвяне на обследвания за енергийна ефективност и сертификат за енергийни характеристики на сградите, дори ако те са подготвени преди подаване на проектното предложение.

Важна подробност е, че проектите по процедурата могат да бъдат подавани само в партньорство с общинската администрация, която като водещ партньор ще носи пълната отговорност за качеството и пълнотата на разработената техническа документация, включително за законосъобразността при изготвянето, съгласуването и одобряването й.

Планираната продължителност на всеки проект, включително дейностите, предвидени в него, не трябва да надвишава 30 месеца и ще трябва да приключи не по-късно от 30 юни 2026 г.

Националната програма е в етап на обществено обсъждане до 31 октомври и в бъдеще са възможни промени в насоките за кандидатстване, припомниха от общината. 

Презентацията на насоките за кандидатстване по програмата за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап 1 (месец октомври 2022) можете да видите тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Гост
    "Допустимите дейности, за които може да се иска финансиране са подмяна на дограма, външна изолация, осветление в общите части, изграждане на възобновяеми енергийни източници" - И пак няма укрепване на междупанелните връзки. Какво саниране без укрепването?
  • 2
    1
    daskal
    Заглавие: "Какви са условията за саниране на жилища казаха от Община Русе" - написалият заглавието и статията е неграмотен! Правилного заглавие е: "От Община Русе казаха какви са условията за саниране на жилища"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари