При какви условия „ЕЪРПОРТ“ ООД ще ползва Летище Русе?

3
Общинските съветници от СДС разясниха договора на Община Русе с дружеството-оператор на летището
Общинските съветници от СДС разясниха договора на Община Русе с дружеството-оператор на летището

Общинските съветници от СДС разясниха договора на Община Русе с дружеството-оператор на летището

Групата съветници разясни какво решение прие Общински съвет Русе относно летището:

Обществеността в град Русе бе запозната с инвестиционното намерение на специално създаденото дружество „ЕЪРПОРТ“ ООД, със съдружници : „Стройпроект“ ЕООД и „Щраплан“ ЕООД. Информацията бе изнесена на нарочна пресконференция, с участието на Кмета на Община Русе г-н Пенчо Милков.

Поради липсата на достатъчна информация, както и време за осмисляне на проекта, постоянната Комисия по законност, обществен ред и сигурност, проведе извънредно заседание на 23.01.2023 г.

Въпросите, които общинските съветници задаваха бяха в посока на изясняване на времето, в което ще се реализират трите етапа на инвестиционното предложение, както и сумите, които ще бъдат вложени при реализацията им.

Обясненията, дадени от управителя и собственик на „ЩРАПЛАН“ ЕООД г-н Антони Търницов бяха в смисъл, че в Генералния план за развитие на летището ще бъдат подробно разписани отделните действия, средствата, които ще се вложат и сроковете за реализация.

На сесията, проведена на 24.01.2023 г. Председателят на Комисията по ЗОРС Елеонора Николова предложи решението на Общинския съвет да бъде коригирано в следния смисъл:

В срок от две години инвеститорът „Еърпорт“ ООД се задължава да извърши следните дейности:

-Изработване на генерален план на летището;

-Изграждане на периметрова ограда, периметров път и система за видеонаблюдение;

-Ремонт и реконструкция за излитане и кацане /за категория ЗС/;

-Изграждане на хангари за съхранение на 6 бр. въздухоплавателни средства и извършване на техническо обслужване;

-Ремонт и реконструкция на пътнически терминал и привеждането му в съответствие с изискванията на авиационна сигурност;

-Ремонт и реконструкция на перона пред сградата;

-Изграждане на нова аеронавигационна светлинна система;

-Изработване на процедури за полети и организация на въздушното движение;

-Ремонт и реконструкция на склад за гориво;

-Изграждане на карго терминал;

-Изграждане на инфраструктура за операции с безпилотни летателни средства;

-Закупуване на техника за проверка на пътници, багажи и товари;

-Закупуване на самолетообслужваща техника;

– Изготвяне на документация за сертифициране на летището;

-Сертифициране на летището.

След направеното в залата предложение, се направи кратко съвещание с председателите на групи и собствениците на двете търговски дружества- г-н Търницов и г-н Крушарски. Предложението да се договори НОВ СРОК ОТ ДВЕ ГОДИНИ, бе възприето от всички.

В срок от две години дружеството инвеститор следва да осъществи така описаните дейности. Неизпълнението на която и да е от тях, води до РАЗВАЛЯНЕ НА ДОГОВОРА, без инвеститорът да има право да търси обезщетение за вложените до момента средства.

В случай, че всички така описани дейности се реализират в срок от ДВЕ ГОДИНИ, договорът ще продължи да се изпълнява в следващите осем години.

Уточнено бе, договорът между Община Русе и Инвеститора да бъде изработен с помощта на ангажиране на външни специалисти, след което да бъде подложен на обсъждане в Комисията по ЗОРС.

Така направеното ново предложение бе подкрепено в залата с гласовете на всички общински съветници. Отчетен бе един глас „против“.

Считаме, че с тази съществена промяна, интересът на Община Русе е запазен в максимална степен, посочиха общинските съветници Елеонора Николова, Станимир Станчев, Иван Григоров и Деян Недков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    7
    Кой е
    Външият компетентен експерт в заседанието на тази комисия, в която всички, ама всички "разбират "от тази документация, в която има много специфични моменти?! Как ще развивате летище в Русе, след като на 60 км в Букурещ има голямо летище с много международни линии? Проучихте ли каво са направили с летището в Горна Оряховица? Изпуснат е моментът преди много години летището да се възроди. Сега освен малки самолети или такива за борба с градоносни облаци, каквито откровено искат да настанят концесионерите, друга възможност няма. Нито летище, нито свястно пристанище, запустяла ЖП гара и автогара, нито корабостроителен завод .... нищо и градът си заминава, както едно време комунистите искаха да унищожат "буржуазния" град Русе. Сега това ще го направят техни наследници, защото не само настоящия от БСП/БКП, а всички предходни кметове малко или много са се облажвали от БКП преди и след 90-те.
  • 7
    6
    Vse
    Г-н Търницов подготви генералния план за развитие на летище Горна Оряховица при неговата концесия от така наречения Вълка.Там също бяха разписани дейностите,които трябва да съпътстват развитието на летището.Много приятно за четене,но до този момент всичко си остана на хартия!!Нещо повече,в навигационно отношение нещата станаха по зле и в момента,като категория летището не се отличава много от русенското.Всичко е голям прах в очите,летище Русе не може да се развие освен ,като летище за малки частни самолети.
  • 5
    5
    РУСЕНЕЦ
    Всичките четерима общински съветници разбират главно от летище и самолети.Браво, експерти.
  • 7
    4
    да
    Пренаселен от комари и изпразнен от хора е Русе.
  • 2
    3
    Русе
    За пренаселен град като Русе е крайно необходимо да има работещо летище, а не хората да ходят до Букурещ за международните направления. А за вътрешни полети също е необходимо. Не е все едно да пътуваш 20 минути до София или да се друсаш на БДЖ 8 часа. Който не иска летище да си ходи. Гостите се съобразяват с домакините, а домакините са гражданите на Русе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари