При доставки по домовете – трябва ли служителят да е със сертификат - много въпросителни търсят отговор

0
Христо Бардуков има ресторант в Созопол. Днес той го затвори и излезе на протест с персонала си. Причината – нежелание за ваксиниране и страх от проверки
Христо Бардуков има ресторант в Созопол. Днес той го затвори и излезе на протест с персонала си. Причината – нежелание за ваксиниране и страх от проверки Снимка: bTV, стоп кадър

От 21 октомври в заведение трябва да влизаме само с документ, че сме ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест. Това ще се случва с проверка още на входа – чрез приложение

Когато клиентите седнат на маса ще идва служител, който има четец за проверка на зелени сертификати. Здравните власти дадоха отсрочка от 4 дни, преди да започнат санкциите, припомня bTV.

По-добре отворени, отколкото затворени, смятат част от заведенията и искат разяснителна кампания как точно да работят. Част от персонала се кани да напусне.

„На открито трябва ли клиент да седнете със сертификат, трябва ли служителите да са със сертификат, ако аз извършвам доставки по домовете – трябва ли моят служител да е със сертификат“, са част от въпросите, на които търси отговор Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Христо Бардуков има ресторант в Созопол. Днес той го затвори и излезе на протест с персонала си. Причината – нежелание за ваксиниране и страх от проверки.

По закон, аз не съм човекът, който имам право да ви поиска документ. Идвате вие, показвате ми сертификат на Мария. Аз оторизиран ли съм да ви поискам личната карта и да видя дали сте Мария?!.  Ще дойде проверка и оттам ние ще бъдем преследвани по НПК с прокурорски постановления и така нататък“, коментира ресторантьорът.

Според готвача Румен Атанасов ваксината не трябва да е паспорт за работа. Допълни, че ако не се променят нещата, ще трябва да смени бранша. Ресторантьори и хотелиери излязоха на протест в много градове в страната. Във Велико Търново бизнесът обмисля бойкот на правилата.

Стотици се събраха и пред РЗИ-Пловдив, въпреки отстъпките. По мнението на собственика на музикален клуб Ивайло Цанков, по-добрият вариант е национален "локдаун" за 14 дни. В протестите ще се включат и от асоциацията на фитнесите.

До неделя столичната РЗИ ще следи само за маски и дезинфекция. Заради кадровия дефицит, помолиха доброволци да се включат към тях. До края на отсрочката ще се издават само предписания за нарушения, а наложените глоби ще се отменят. 

На входа на литературно-филмовия фестивал „Синелибри“ се влизаше само срещу зелен сертификат. От културния сектор се опасяват от спад на желаещите да посещават кина, театри и галерии заради новите мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари