Президентът на Румъния излезе на протест

1
Дойдох тук, за да изразя възмущението си от една шайка политици
Дойдох тук, за да изразя възмущението си от една шайка политици

Клаус Йоханис се присъедини към протестите против планираните от правителството промени в наказателното право.

"Дойдох на Университетския площад, също както хиляди румънци, за да изразя възмущението си. Една шайка политици със съдебни проблеми иска да промени законодателството в Румъния и да отслаби правовата държава - нещо, което не бива да бъде допуснато! Недпоустимо е да се променя законодателството и десетки или стотици разследвани политици да се окажат с чисти досиета и да продължат беззаконията. Румънците с право са възмутени", каза той пред журналистите.

Намеренията на кабинета на социалдемократите са да приемат две постановления – за амнистия и за поправки в наказателния кодекс. Министърът на правосъдието Флорин Йордаке мотивира необходимостта от приемане на тези документи с пренаселеността на румънските затвори. Местата за изтърпяване на наказания в страната са предвидени за 19 хиляди затворници, а сега в тях се държат 28 хиляди души.

Местни анализатори посочват, че в обхвата на постановленията биха попаднали около 2,5 хиляди затворници, най-вече с присъди под 5 години. Затворници над 60 годишна възраст, бременни жени и затворници с деца биха получили намаляване на присъдите наполовина. Правните актове предвиждат и наказателната отговорност за злоупотреба със служебно положение да заплашва чиновниците само в случай, че са причинили щети над 200 хиляди леи (малко над 87 хиляди лв., бел.ред.).

Против приемането на постановлението се обяви Националната служба за борба с корупцията, Службата за борба с организираната престъпност и тероризма, Главната прокуратура. 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари