Президентът на Азербайджан заговори за нова война в Южен Кавказ

1
Илхам Алиев отправи остри обвинения към Франция, че "полага основите" за нов конфликт
Илхам Алиев отправи остри обвинения към Франция, че "полага основите" за нов конфликт Снимка: AP

Илхам Алиев отправи остри обвинения към Франция, че "полага основите" за нов конфликт

За нова война в Южен Кавказ заговори днес президентът на Азербайджан. Два месеца след като войските му си върнаха контрола върху населената с арменци област Нагорни Карабах, Илхам Алиев отправи остри обвинения към Франция, че "полага основите" за нов конфликт, като въоръжава Армения.

През септември, когато азербайджанската армия сломи само за два дни арменските сепаратисти, премиерът на Армения Никол Пашинян отказа да се намеси в конфликта, който доведе до бягството на 100 хиляди арменци в страната му, припомня БНР.

Въпреки това, френският президент Еманюел Макрон изрази притеснения за териториалната цялост на Армения - заради претенциите на Баку за сухопътен коридор през южните арменски земи към азерския ексклав Нахичеван.

Миналия месец Франция и Армения обявиха, че са договорили продажбата на радари и преговарят за доставяне на противовъздушни системи за арменската армия - в противовес на огромното превъзходство на азерските дронове.

Паралелните опити за диалог между Пашинян и Алиев с европейско и американско посредничество се провалиха.

В интервю за Ройтерс днес Хикмет Хаджиев, съветник на азербайджанския президент, заяви, че предпочита да постигне разбирателство в преки преговори с арменците - без намесата на Запада, който според Баку е пристрастен.

А президентът Алиев обвини Париж, че "окуражава реваншистките сили в Армения" и "създава илюзии" у управляващите там, че могат да подемат военна агресия против Азербайджан, за да си възвърнат Карабах

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари