Президентът да гарантира провеждането на операция „Чисти ръце“ по високите етажи на властта

1
Отворено писмо до Президента на Р. България
Отворено писмо до Президента на Р. България

Отворено писмо до Президента на Р. България Румен Радев.

Уважаеми господин Президент,

Обръщаме се към Вас във връзка с упражненото от Вас конституционно правомощие да свикате Консултативен съвет за национална сигурност на тема „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки.“

През годините ние от Движение България на гражданите имаме последователна позиция, че за доброто на държавата ни е необходимо провеждане на операция „Чисти ръце“ спрямо корумпираните лица във властта. Без пълна и обективна проверка на имуществото на всички членове на политическите кабинети в Министерския съвет, на шефовете на комисии, агенции и държавни дружества, както и на народните представители, в България несправедливостта, недосегаемостта и наглостта на управляващите ще продължават да тежат като воденичен камък върху развитието ни.

Последните журналистически разследвания хвърлиха дебела сянка върху почтеността на хора от най-висшия политически апарат. Кой ще понесе утре отговорност, ако соченият за незаконен небостъргач „Златен век“ се срути и причини жертви? Кой ще обясни на медицинските сестри в България защо заплатите им са обидно ниски, а ръководители от управляващите живеят в златни апартаменти с частни асансьори, декларирани на нереално ниски цени? От кого очакваме да разследва корупцията в България, при положение, че и шефът на антикорупционната комисия, и неговите заместници не могат да обяснят произхода на имуществото си? Институциите са снижени до пощенски кутии, на които работата им я вършат медиите. През това време министър-председателят еднолично казва кой остава, кой излиза в отпуск, кой си тръгва, кой строи и с това по нищо не се различаваме от корумпираните режими от третия свят.

След десетките безрезултатно завършили проверки, ние от ДБГ не вярваме, че отговорните български институции могат самостоятелно да се справят с операция „Чисти ръце“. Ето защо предлагаме да се покани екип от прокурори и следователи от Германия, Испания и Холандия, които да направят независима имуществена проверка на лицата по висшите етажи на властта.

Подобна мисия вече е имало в България през 2016 г., когато експерти от ЕС направиха анализ на действията на българската прокуратура.

Считаме, че Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество трябва да бъде основно преработен, така че да се затворят всички задни вратички за наливане на политическа зависимост в ръководството на антикорупционната комисия, които съществуват в момента. Назначаването на комисарите трябва да става само след обстойна проверка за почтеност, която да отчита законността на имуществото им, както и на техните близки. Назначаването на председателя на Комисията трябва да става на принципа контрол на власт върху власт, т.е. най-малко от 2 власти, а не както в момента – еднолично от управляващото мнозинство. Трябва да отпадне излишният формализъм по отношение на сигналите за корупция и да се държи сметка предимно за тяхната основателност. Тези и много други „капани“ правят от закона не борец с корупцията, а удобна „бухалка“ в ръцете на управляващото мнозинство, което и да е то.

Уважаеми г-н Президент,

Предлагаме Ви да станете гарант на операцията „Чисти ръце“ и на предстоящия КСНС да вземете предвид тези предложения. Считаме за подходящо на Съвета да бъдат поканени и представители на гражданското общество, които притежават дълбока експертиза в осветляването на корупцията, каквито са Антикорупционният фонд, медиите, разследващи корупционни практики и организациите, които защитават правата на гражданите. Вярваме, че за решаването на проблем с такъв огромен мащаб, е необходимо да се потърси помощ от цялото българско общество.

С уважение,

Димитър Делчев, Председател на Движение България на гражданите

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари