Преживяхме най-горещото лято в историята

0
Голяма гореща вълна удари и България, на места температурата на сянка достигна до 41 градуса
Голяма гореща вълна удари и България, на места температурата на сянка достигна до 41 градуса

Голяма гореща вълна удари и България, на места температурата на сянка достигна до 41 градуса

Земята е преживяла най-горещите три месеца в историята на наблюденията през лятото на 2023 г., съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Световната метеорологична организация (СМО) на ООН.

"Нашата планета току-що премина през сезон на кипене - най-горещото лято в историята", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той припомни, че в света е започнала климатична криза, която изисква засилени съвместни усилия.

Миналия месец е бил най-горещият август в историята на наблюденията и вторият най-горещ месец след юли 2023 г., според Световната метеорологичната организация, която се позовава на данни от програмата "Коперник". Температурите през август са се повишили с повече от 1,5 градуса по Целзий в сравнение със средните стойности от прединдустриалната епоха, показват резултати от "Коперник". Като цяло 2023 г. досега е втората най-гореща година в историята на наблюденията след 2016 г.

През август беше регистрирана рекордна средна температура на повърхността на световния океан - 20,98 градуса по Целзий, съобщи БТА.

Голяма гореща вълна удари и България. На места температурата на сянка достигна до 41 градуса. В редица български градове паднаха рекорди за най-висока измерена температура.

Определеният праг от 1,5 градуса Целзий, който е добре да не се надхвърля, е за десетилетия, а не само за един месец, така че учените не смятат този кратък период за толкова значим.

Специалистите обвиняват за горещините постоянно затоплящия се климат, причинен от човешка дейност, в резултат на изгарянето на въглища, нефт и природен газ, като допълнителния тласък дава феноменът Ел Ниньо. Той представлява временно затопляне на части от Тихия океан, което променя времето в световен мащаб. Обикновено Ел Ниньо, който започна в началото на тази година, допринася за допълнително затопляне на глобалните температури, като през втората си година е по-силен.

"Коперник", подразделение на космическата програма на Европейския съюз, разполага с данни от 1940 г., но във Великобритания и САЩ глобалните данни са от средата на 19-и век. и се очаква скоро техните метеорологични организации и научни институти да съобщят за рекордно топло лято.

Досега дневните температури през септември са по-високи от регистрираните за това време на годината, според Университета на Мейн.

Докато въздухът и океаните в света поставяха рекорди по топлина, Антарктика продължи да поставя рекорди по ниско количество морски лед, съобщиха от СМО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари