Превърнаха стадион в румънския град Сирет в лагер за бежанци от Украйна

0
Вече близо 200 души са настанени в палатковия лагер
Вече близо 200 души са настанени в палатковия лагер Снимка: БНТ

Близо 200 души са настанени във временния лагер на стадиона в румънския град Сирет в близост до границата с Украйна

Продължава обаче потокът от хора, които бягат от войната със своите деца и семейства. А въпреки някои промени в организацията, преминаването на граничния пункт от Украйна в Северна Румъния коства на бежанците повече от 2 дни, съобщи БНТ.

На всеки половин час от палатковия лагер на стадион "9 май" тръгват по няколко буса на Румънската служба за спасяване и спешна помощ. Те водят тук нови семейства, жени, деца, бягащи от бомбите в родната им страна.

"От момента, в който преминат границата, те са много щастливи. Благодарят ни за помощта, която получават тук. Тук те се регистрират, осигурен им е престой на топло и храна. При нужда оказваме медицинска и психологическа помощ. А в случай, че има къде и при кого да отидат, ние им помагаме с превоза", обясни кап. Мариус Рус от Службата за спасяване и спешна помощ в Румъния.

Общо 56 палатки са разпънати на игрището, на което доскоро е играел мачовете си местния "Зимбру".

"50 от палатките са за настаняване, а другите 6 за хранене. Максималният капацитет тук е 400 души. В момента имаме около 200 души, сред които има и много жени, и деца", допълни капитан Рус.

В граничния район има готовност при нужда във всеки един момент и на други места да се разположат нови подобни лагери. А специална платформа дава възможност на всеки желаещ да се включи като доброволец към различните организации и институции.

"В зависимост от развитието на ситуацията, ние се обръщаме към тях, да подпомогнат работата на властите. Работим като един отбор с още много институции и организации", каза още кап. Мариус Рус.

В това се убеди на място и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която заедно с министъра на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боуд посети лагера и граничния пункт.

"67 000 души са влезли на територията на Румъния от Украйна, като 35 000 от тях към този момент са я напуснали. В момента в страната има 32 000 украински граждани, като от тях 578 са заявили, че искат убежище. Повечето от тези, които преминават нашата граница, нямат намерение да останат, а продължават към други страни", каза румънският вътрешен министър Лучиан Боуд.

"Въпреки студеното време, посрещането на бежанците тук е много топло. В тези изключително тежки времена, когато в Европа отново има война, когато виждаме агресия и инвазия от страна на Путин срещу суверенна държава, виждаме как Румъния, неправителствените организации посрещат хората и правят всичко възможно, за да се справят със ситуацията", обясни Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

Въпреки че от вчера жените и децата се пропускат през границата при облекчен режим, хиляди хора чакат по десетки часове, за да влязат в Румъния през граничния пункт при Сирет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари