Престъпни продажби на общински имоти в Русе

1
Бойко Никифоров и шокираните общински съветници, сред които е и купувачът на сградата.
Бойко Никифоров и шокираните общински съветници, сред които е и купувачът на сградата.

Община Русе продава по престъпен начин общински имоти.

Това стана ясно днес, от изказването на Бойко Никифоров пред общински съвет – Русе. По искане за достъп до обществена информация, екип на община Русе е отговорила, че сградата на бившата „Трета поликлиника“ или ДКЦ2, е с данъчна оценка към 1 март 2017 година 4 503 400 лева, алармира Бъдеще за Русе.

Законът за общинската собственост забранява продажбата на общинска собственост на цена по-ниска от данъчната оценка. През м. Септември 2014г., община Русе продаде целият ДКЦ2, включващ сградата и всичкия инвентар на фирма на общински съветник от ГЕРБ, цена 2 942 000 лева, което е с 1 561 400 по-малко от данъчната оценка. За продажбата гласуват всички съветници от ГЕРБ, БСП, АТАКА и Рформаторите. По случаят още тогава е образувана преписка в Районна прокуратура – Русе, която е прехвърлена в Окръжна и най-накрая във Върховна касационна прокуратура. Сучаят е формално приключен, без  прокуратурата да се е произнесла по законността на продажната цена и наличието на престъпения извършени от оценителите.

Случаят е дълъг и може да бъде ползван като сценарий за мафиотски филм. Четирма прокурори са поискали отвод, а в окръжна прокуратура, преписката е разпределена в изключване на принципа на случаен подбор. Приписката е иззета от наблюдаващия прокурор Кожухарова, която в постановление навежда, че има ред извършени престъпления от длъжностни лица в Община Русе. Дадена е за приключване на прокурор Радослав Градев, който е бил наблюдаващ по същият случай в първа инстанция – Районна прокуратура. Тогава възивен поркурор по преписката е била прокурор Кожухарова.

Преписката е забавена в Районна прокуратура, докато Градев е преместен на работа в Окръжна прокуратура и тогава е дадена отново на него – да наблюдава собствената си работа.

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари