Престъпление ли е укриването на кадрите с полицейско насилие?

0
От охранителните камери става ясно, че протестиращите са влачени, удряни и хвърляни един върху друг.
От охранителните камери става ясно, че протестиращите са влачени, удряни и хвърляни един върху друг. Видео: Bulgaria ON AIR

Престъпление ли е укриването на кадрите с полицейско насилие от втория ден на антиправителствените протести?

Видеозаписите бяха разпространени от специалната комисия в Народното събрание, разследваща действията на униформените по време на протестите през 2020 г.

Десетките видеа в социалните мрежи не разкриват какво точно се случва зад колоните на Министерския съвет във втората нощ на антиправителствените протести. От охранителните камери обаче става ясно, че протестиращите са влачени, удряни и хвърляни един върху друг.

Юлия Педева открива сина си Димитър два дни по-късно в "Пирогов", разказва репортаж на BulgariaOnAir.

"Състоянието, в което го видях, просто не пожелавам на никоя майка да види сина си в това състояние. Обезобразен, пребит, с огромни хематоми по лицето, с множество наранявания по тялото, охлузвания. Аз, разбира се, успях да видя само ръце и крака, но мога да си представя какво се е случило с него – в жестоко комоцио. Ужасяващото беше, че беше вързан с белезници за леглото и отстраните му му седяха двама полицаи да го охраняват като най-големия престъпник на тази страна", разказа майката.

Юлия не успяла да догледа кадрите докрай.

"Като майка не мога да издържа на тази болка, просто това е безобразие, не мога да си представя в цивилизована европейска страна да се случва това нещо. Върху едно момче да скачат 5-6 здрави полицаи, да го блъскат и да го пребиват от бой – това е пред очите на всички, а какво ли се случва зад стените на прокуратурата, следствията, зад стени е на ареста? Не мога и не искам да си представям", каза тя.

В деня след инцидента главният прокурор Иван Гешев пише в Twitter, че прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. И благодари на полицаите, които защитават гражданите.

Година по-късно, отстраненият главен секретар на МВР Ивайло Иванов твърди, че операциите са добре организирани.

"За мен тогава бяха едни перфектно организирани операции", заяви Иванов.

Синдикалният лидер в МВР Валентин Попов е шокиран от видяното в кадрите.

"Това е част от една операция, която може би е много добре проведена и организирана, но конкретно за тази част не бих се наел да твърдя нещо такова. Не е допустимо в демократична държава, в каквато претендираме, че сме, по какъвто и да е начин да се толерира превишаване на правомощия от страна на полицейски служители", категоричен е Попов.

По време на протеста са арестувани 18 демонстранти. След извършена проверка в МВР е доказано, че четирима полицаи са превишили правата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари