Пресъздадоха отблъскването на румънския десант от 1916 година в село Ряхово

0
Ученици имаха възможността да стрелят с въздушна пушка и лък, както и да видят музейна експозиция на открито с повече от 150 оръжия
Ученици имаха възможността да стрелят с въздушна пушка и лък, както и да видят музейна експозиция на открито с повече от 150 оръжия Видео: КИС 13

Отбелязаха 102-та годишнина от победата на Българската армия при село Ряхово по време на Първата световна война.

За загиналите по време на първата световна война беше отслужена панихида на обновения паметник в центъра на селото.

Сред официалните гости на възпоминателната церемония присъстваха народните представители Пламен Нунев и Искрен Веселинов, областния управител на Русе Галин Григоров и кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов.

Беше извършен и ритуал за полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на загиналите войни по време на Първата световна война, информира Кис 13. Сред събитията посветени на годишнината от победната на Българската армия при село Ряхово се проведе и открит урок по родолюбие. Ученици имаха възможността да стрелят с въздушна пушка и лък, както и да видят музейна експозиция на открито с повече от 150 оръжия.

Кулминацията в програмата беше военно-историческата възстановка на отблъскването на Румънския десант при Ряхово през 1916 година. В битките участваха клубове от цяла Североизточна България.

Десантът при Ряхово е безуспешен опит на румънски войски да установят предмостие на българския бряг на Дунав между Русе и Тутракан. Ликвидирането на десанта пресича руско-румънската контраофанзива в Добруджа и способства за победата на Централните сили при Кубадин.

Румънската операция започва на 29 септември на 80 километра широк фронт от Фламънда до Зимнич. Срещу румънците тръгват в атака части от 5-ти опълченски полк и 17-та погранична дружина. В нощта на 1 срещу 2 октомври българските граничари и опълченци нападат предмостието и всяват паника в румънските войски. Неуспехът на планирания пробив на Добруджанския фронт, яростната съпротива на българите, действията на флота и започналите тежки пехотни боеве в околностите на Фламънда, принуждават командващият румънски генерал да признае пълното поражение на цялата операция и на 2 октомври вечерта заповядва изтегляне на по-голямата част от войските си. Фламъндската офанзива приключва окончателно на 4 октомври с пълен неуспех за румънците.

Кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов заяви, че отбелязването на събитията от втората световна война свързани с битката при Ряхово ще продължи и занапред.

Събитието бе под патронажа на областния управител на Русе Галин Григоров и се осъществи със съдействието на Министерство на отбраната на Република България и Община Сливо поле.

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари