Премиерът на Полша: Макрон прави арогантни изявления

0
Властите във Варшава реагираха на реплика, казана от френския президент във Варна
Властите във Варшава реагираха на реплика, казана от френския президент във Варна Снимка: БГНЕС

Полският премиер Беата Шидло обвини френския президент Еманюел Макрон в липса на политически опит и нарече "арогантни" неговите изявления за международната изолация на Полша, направени по време на визитата му в България, съобщава БТА.

Във Варна стопанинът на Елисейския дворец разкритикува властите във Варшава за съпротивата и, срещу неговите планове да промени директивата на ЕС за т. нар. командировани работници. Според френския държавен глава обявяване на Полша против трудовата реформа е "илюстрация за грешките, допуснати от правителството й".

"Съветвам президента да бъде по-отстъпчив. Може би неговите арогантни изявления са резултат от липсата на политически опит. Искам да му кажа да се фокусира върху делата на собствената си страна. Може би ще успее да постигне същите икономически резултати и ниво на сигурност за френските граждани, като това, което Полша е гарантирала на своите", се казва в изявление на Шидло, изпратено до агенция Ройтерс.

Премиерът допълва, че Макрон, който обвинява полското дясно правителство в пренебрегване на европейските ценности, не може да решава сам бъдещето на Европа.

Според Шидло Франция се опитва да разруши един от стълбовете на ЕС, като настоява за промени в директивата за командированите работници.

Срещу изказването на френския държавен глава реагира и полският външен министър Витолд Вашчиковски. Той заяви, че Варшава не е изправена пред международна изолация и обвини Макрон, че не следи събитията в Централна Европа.

"Ние сме домакини на важна среща днес, така че президентът Макрон не следи внимателно новините и не знае какво се случва в тази част на Европа. Но стават понякога такива неща", заяви Вашчиковски на съвместна пресконференция с колегите си от Румъния и Турция и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари