Премиерът на Франция: Радикални ислямисти водят война срещу нас

1
Това заяви той в памет на убитата от ислямистки радикал полицейска служителка
Това заяви той в памет на убитата от ислямистки радикал полицейска служителка Снимка: БТА

Радикалните ислямисти водят истинска война срещу Франция

Това заяви в петък министър-председателят Жан Кастекс, говорейки в град Рамбуйе на национална церемония в памет на убитата от ислямистки радикал служителка на полицейския комисариат Стефани Монферме. В нея участваха редица френски правителствени министри и представители на местните власти, предава ТАСС, цитирани от Агенция Фокус.

Ислямисткият тероризъм е кървав фанатизъм. Той ни обяви война, но това е война, която подли и страхливи хора водят срещу нас. Тъй като само страхливецът е в състояние да атакува жена, която по статута си на служител в полицейската администрация, не носеше оръжие“, каза политикът. „Монферме стана жертва на варварство“, подчерта премиерът.

Кастекс каза, че „ислямисткият тероризъм не може да се примири с вярата на гражданите във Френската република в техните действия за защита на свободата“. Той обърна внимание на факта, че терористът е викал „Алаху Акбар“ по време на нападението и отбеляза в тази връзка, че го смята за „обида за всички вярващи“. „Нито един вярващ от никоя религия няма право да произнася името на Бог, убивайки хората“, каза Кастекс.

Стафани Монферме е била атакувана и убита, защото е въплъщавала авторитета на държавата и е работила в полицията, която е пречка за насилието, престъпността и тероризма. Тя е била убита, защото е служила на страната си“, каза още Кастекс.

Говорейки за екстремизма, той отбеляза, че „радикализацията често се случва под въздействието на съдържанието на социалните мрежи“. „Необходимо е постоянно да се подобрява противодействието на терористите, по-специално чрез наблюдение на съдържанието на цифровите мрежи, наблюдение на подозрителни лица“, подчерта той. В тази връзка Кастекс припомни, че в момента в парламента се внася нов законопроект за обезпечаване на сигурността в страната.

Премиерът, от името на френския президент Еманюел Макрон, награди Стефани Монферме посмъртно с ордена на Почетния легион, най-високото отличие в страната. На нея се присъжда степента на рицар. Френският президент не присъства на церемонията в Рамбуйе - той участва предния ден на погребението на загиналия полицай.

На 23 април мъж на име Джамал Горшен във фоайето на комисариата в Рамбуйе намушка два пъти полицай в цивилни дрехи и я уби. Прокуратурата, занимаваща се с случаи на тероризъм, започна разследване на убийството на държавен служител и извършването на терористичен акт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари