Преместиха в ново училище детето, живяло в кокошкарник

0
По думите на образователния министър Галин Цоков детето се адаптира добре
По думите на образователния министър Галин Цоков детето се адаптира добре

По думите на образователния министър Галин Цоков детето се адаптира добре

Детето от село Крушовица, живяло при изключително тежки условия, вече е в позитивна образователна среда. Днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се срещна с ученичката и близките ѝ, които са поели грижа за нея. Само за ден тя е била прехвърлена в друго училище и се осигурява допълнителна психологическа и педагогическа подкрепа за по-бързото ѝ адаптиране, съобщиха от МОН.

“Предстои на място да пристигнат и представители от мобилната група за психологическа подкрепа от МОН, обясни министър Цоков. По думите му учителите в новото училище и директорът са предоставили информация, че детето се адаптира добре и днес също е било на училище. “Важно е обаче с момичето да се работи последователно от специалисти, защото подобни травми остават трайни следи, които не винаги са лесно забележими на повърхността”, подчерта той.

Министър Цоков разговаря и с директора и учителския колектив от ОУ “Христо Ботев” в Крушовица. “Тук съм преди всичко като човек и колега, за да обсъдим какво можем да променим в цялата система и да не допуснем друг подобен случай”, обърна се той към тях. Учителите обясниха, че е имало страх от семейството и пастрока на детето - както у тях, така и у другите хора в селото.

В днешния ден, отново в Област Враца, има случай на ударен учител от разгневен родител. “Затова и трябва да дадем по-голяма подкрепа на учителите, защото в малките населени места те често се чувстват изоставени. Тук съм, за да им покажем точно това”, каза министър Цоков.

От вчерашния ден е в ход и проверка на Регионалното управление на образованието на Враца, която да установи има ли пропуски от страна на училището и защо по-рано не са сигнализирали учителите отговорните институции. “Колегите споделиха, че са виждали притеснителни сигнали, а класната е настоявала с детето да работи психолог”, каза още проф. Цоков. По думите му обаче пастрокът е отказал, а съгласно действащото законодателство психологическа подкрепа не може да се предостави без съгласие на семейството. “Това поставя въпроса дали не са необходими законодателни промени, защото не трябва да забравяме, че в центъра на всичките ни политики трябва да бъде поставено детето”, подчерта министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари