Преместиха демонтираните фигури от Паметника на Съветската армия

0

В момента работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника

Демонтираните бронзови фигури от монумента “Паметник на съветската армия” са преместени до площадката за съхранение рано тази сутрин при засилена охрана. Това съобщиха от Областната управа на София-град, предава БНТ.

В момента работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника.

След две разпореждания на Административния съд - София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа - още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация.

От администрацията допълват, че спазват стриктно закона.

Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от вчера - 22 декември 2023 г.

"Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес", посочват от областната управа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Chi
    Една камара народ се занимава с глупости. Това ли е най важното за общинарите. И сега в България ще настъпи просперитет. Трите милиона емигранти ще се завърнат завинаги.
  • 3
    2
    от тук и там
    не сам фен ни на едните и другите. щом е не законно.да си платят са рязането и въстановяването му във същият му вид.че бронза е някаде 6-8 лв кг изкупна цена и осъждането им,март месец да подаряват мартеници.
  • -5
    1
    Фенката на Путлерчо
    Хайде в Кремиковци за претопяване, вашето маме антибългарски окупатори! Слава Украина!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари