Преливането на река Студена нанесе щети за милиони левове в село Караманово

1
Реката удави 6 хиляди декара земеделски земи,  инсталацията за биокомпост - на стойност 2 млн. и половина лева, както и кравефермата в селото
Реката удави 6 хиляди декара земеделски земи, инсталацията за биокомпост - на стойност 2 млн. и половина лева, както и кравефермата в селото Видео: БНТ

Река Студена излезе от коритото си и остави под вода 6 хиляди декара ниви в землището на село Караманово.

Хората непрекъснато обикалят по протежение на дигата и се надяват покачването на нивото да не продължава. Прогнозата през почивните дни обаче е за дъждове.

Проблемът през последните години е, че непрекъснато ни се наводняват земеделски площи - казва председателят на земеделската кооперация в Караманово Михаил Билев. Миналата пролет животни и фуражи са плували във вода, тази година ситуацията е на път да се повтори. Вече са залети 1 000 декара с есенници - пшеница и ечемик, собственост на кооперацията. Под вода са останали и площи, подготвени за пролетни култури - допълва Билев. Наводнението обаче е причинило и още поражения.

Михаил Билев - председател на земеделска кооперация в Караманово: Освен по площите, това е инсталацията за биокомпост - на стойност 2 млн. и половина лева. И кравефермата, и най-вече склада за фуражи. Това са животни, хора, бали във вода.”

Сред потърпевшите е и Румен Начев, който обработва земите си сам.

Румен Начев - собственик на земеделски земи: „Имам около 40 декара ниви. Обещаха, че ще почистят реката и до сега никакви мерки не са взети.

Загубите за кооперацията са много големи и едва ли застраховката ще ги покрие - казва Билев.

Михаил Билев - председател на земеделска кооперация в Караманово: От инсталацията за биокомпост ние не можем да реализираме производството, а в крайна сметка аз обслужвам банков кредит на стойност милион и 300 хиляди лева.

Членовете на кооперацията в Караманово се надяват областната и общинската дирекции по земеделие да им помогнат и да получат обезщетение, защото причинените щети се дължат на неподдържаното корито на река Студена.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари