Прегрешенията на "Хиполенд"

2
Изпълнителният директор на "Хиполенд" Мариан Колев беше сред напръсканите с газ по време на протестите на втори септември
Изпълнителният директор на "Хиполенд" Мариан Колев беше сред напръсканите с газ по време на протестите на втори септември Снимка: Дойче Веле

Неприлични предложения, безкрайни проверки, необосновани инспекции - така изглежда ежедневието на един български бизнесмен. А ако дръзне да протестира, става и по-лошо, разказва собственикът на "Хиполенд" пред Дойче Веле

Изпълнителният директор на веригата за детски играчки "Хиполенд" Мариан Колев е активен участник в протестите срещу правителството и главния прокурор. След като на втори септември 17-годишният му син беше напръскан с газ от полицията по време на протестите, Колев публикува отворено писмо, в което отправя критики към ръководството на МВР и призовава за оставка. На следващия ден служители на НАП, Икономическа полиция и Главна дирекция "Надзор на пазара" влязоха в "Хиполенд". По-късно акцията бе преустановена. Междувременно Колев разказа как близки до депутата Делян Пеевски бизнесмени са поискали 50 процента от компанията му. Потърсихме го за коментар:

ДВ: Господин Колев, веригата "Хиполенд" е създадена през 2005 година. Вие се занимавате с бизнес от над 25 години. Какво Ви накара сега да излезете да протестирате?

Мариан Колев: Съвсем накратко: не ми харесва ситуацията в бизнеса, не ми харесва ситуацията в здравеопазването, в образованието, бюрокрацията. Най-елементарните разрешения и документи се получават бавно и тягостно. Стига се до момента, в който държавният или общинският служител трябва да бъде мотивиран по друг начин. Правителството и измислените синдикати твърдят, че всичко е наред и климатът се подобрява, че животът е прекрасен. Явно живеем в някакъв паралелен свят.

ДВ: С какви спънки се сблъсква един предприемач в България?

Мариан Колев: Ще ви дам един пример. От две години Комисията за защита на конкуренцията, която според мен работи за едни и срещу други, ни прави проверка за монопол в бизнеса с биберони и шишета за бебета. Вносителите ощетявали българския народ като му продават бибероните по 3,20, а не по три лева. Самата теза е смешна. Но какво се случва - след като започва производството, отпадат всички останали фирми, които първоначално са заподозрени в монопола, и остават вносителят и веригата "Хиполенд". Не е тайна, че шефката на КЗК е близка до един от нашите основни конкуренти. Как да повярвам, че е случайно? Минахме през проверки, обяснения, написали сме десет класьора данни за бизнеса ни. Това нещо си тече, ние си плащаме сериозни разходи за адвокат и ни отнема стотици часове.

Междувременно преди три месеца заведоха ново производство. Един "случаен" човек отишъл да си купи в магазина шест вида Lego в промоция, имало само пет. В други магазини го има и шестия, но той не бил длъжен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и започна поредното производство. Но така се действа в КЗК. На някого, който иска да купи ЧЕЗ или Нова телевизия, му се отказва с безумни аргументи, но на друг не се отказва. Няма обективни причини, има целенасочено подреждане на бизнеса.

ДВ: Получавали ли сте предложения тези проверки да бъдат преустановени по заобиколен начин, например срещу някакво действие от Ваша страна? Разказахте пред медии, че съдружничка на приближен до Делян Пеевски бизнесмен е поискала 50 процента от бизнеса Ви.

Мариан Колев: Получих неприличното предложение от тази дама, която ми каза "дай да си прехвърлим по 50 процента и да направим един монопол". Аз ѝ заявих, че нямам интерес и ѝ обясних, че дори това да се направи на теория, ще имаме сериозен конфликт с КЗК, защото ще имаме огромен дял от пазара. Споделих с нея, че в момента тече проверка за биберони и отговорът беше: "Ей сега се обаждам и до пет минути ще получиш известие, че ти е спряна преписката и че няма установени нарушения".

ДВ: Как се стигна до този разговор и кога се проведе той?

Мариан Колев: Беше иницииран от другата страна. Аз отбягвах упорито всякакви срещи, оттогава насам също ги отбягвам. Разговорът се проведе през януари, с идеята да слеем бизнеса си. Но ние знаем много примери за сливания на фирми, при които впоследствие единият съдружник се оказва престъпник и изчезва, а другият е чист и всичко остава при него. Чувал съм подобни истории от други хора, но винаги ми е звучало преувеличено, сякаш във филм. Оказа се обаче, че не е филм.  

ДВ: Усетихте ли някакъв натиск след това?

Мариан Колев: Не бих казал, че е по-различно. Но натискът срещу нас от тази комисия тече от две години.

ДВ: Само през 2017-а година печалбата Ви е 3,7 милиона. За първи път ли някой проявява апетити към бизнеса Ви?

Мариан Колев: Да. Имало е предложения по друга линия от международни фондове, които се занимават с инвестиции, но това е съвсем друго нещо.

ДВ: Три институции влязоха в "Хиполенд" вчера. Вие разказахте, че служителите на агенция "Митници" са били изненадани, че Ви проверяват пак, след като преди около десет дни е извършена пълна проверка на бизнеса Ви. В разговор с Вас вътрешният министър Христо Терзийски е заявил, че не знае за действията на институциите. Разбрахте ли кой и защо Ви проверява всъщност?

Мариан Колев: След като министърът ми каза, че е бил ядосан, че нещо се случва без да знае, от пресцентъра на МВР излезе, че това е регулярна процедура на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрола на движението на рискови стоки и товари. Рисковите стоки - играчки! Цялото действие било планирано и случайно съвпаднало с моето изявление. Днес министър Деница Сачева също каза, че била много ядосана и затова са се събрали колеги в Министерски съвет и са решили да прекратят акцията, за да може господин Колев да се чувства свободен да изразява своите граждански позиции. Всичко било планирано, но министърът това не го знаеше. Имам опасение, че той не ме излъга, защото се държа много възпитано и много човешки, което значи, че някой го е направил през главата му. И че някой друг има възможност да влияе на институциите в степен по-силна от самия министър.

ДВ: В тази връзка - чувства ли се спокоен господин Колев за себе си и за бизнеса си в момента?

Мариан Колев: Честно казано, никак. Надявам се, че опасенията ми са безпочвени, и че нещата ще се случват по цивилизован и нормален начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари