Прегледите, които трябва да си правим в различните възрасти

0
Визитата при лекар за сверяване на часовника не е пенсионерско занимание, а залог да доживееш до пенсия. И доста след нея
Визитата при лекар за сверяване на часовника не е пенсионерско занимание, а залог да доживееш до пенсия. И доста след нея Снимка: БГНЕС

Всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Но често става точно обратното – търсим помощ, когато вече сме болни, вместо да си помогнем сами, за да не се разболеем

Не, този път няма да ви поднесем поредните правила за здравословен начин на живот, пише Жената днес. Просто ще ви подсетим за нещо, което няма да ви коства нито чак толкова много време, нито кой знае какви усилия – профилактичните прегледи. Не бързайте да махнете с ръка и да продължите напред. Визитата при лекар за сверяване на часовника не е пенсионерско занимание, а залог да доживееш до пенсия. И доста след нея.

Ако сте на 25 години

На тази възраст и мъжете, и жените са пълни с енергия. Това са годините на младостта, за които е прието да се смята, че е достатъчно да поддържаш форма с малко спорт, малко релакс и малко козметични процедури, за да си сигурен, че си здрав. Да, всичко това наистина е много важно. Но тази възраст е и много опасна, защото младият и силен организъм просто не забелязва евентуалния здравословен проблем и болестта може да бъде открита внезапно, когато тя вече е в напреднал стадий.

Уязвима зона: най-чувствителната сфера при 25-годишните са половите органи.

ЖЕНИ. Много разпространена сред нежния пол е диагнозата „ерозия на шийката на матката”, която не се проявява външно по никакъв начин и може да се диагностицира само при гинекологичен преглед. Появяват се и други изменения на лигавицата, които изискват специални наблюдения, а често се развива и вулвовагинит – възпаление на влагалището.

През последните години скорост набират и различни инфекции, които се лекуват трудно – например хламидиозата. Затова гинекологът трябва да се посещава на половин година.

Мастопатията също често започва на тази възраст. Нейни първи признаци са оток на гърдите и силна болезненост.

МЪЖЕ. На тази възраст често се диагностицира простатит. Причината за неговото възникване може да бъде не само инфекция, предаваща се по полов път, но и самият начин на живот (чести охлаждания, работа при ниска температура и висока влажност, недостатъчна двигателна активност, нередовен полов живот и други). Така че не пренебрегвайте кабинета на уролога.

Представителите и на двата пола трябва най-малко два пъти в годината да посещават стоматолог, дори да нямат проблеми със зъбите.

Ако сте на 30 години

Уязвима зона: на тази възраст хормоните започват своята „игра”. На жените се налага да полагат повече усилия, за да запазят стройната си фигура. Мъжете също изгубват своята юношеска стройност и започват да „се разширяват”. Особено около кръста.

ЖЕНИ. Прекалено голямото количество естрогени при жените може да провокира появата на ендометриоза, миома на матката, кистозни увреждания, мастопатия. Те трябва да посещават по-често своя гинеколог.

При 30-годишните дами по-често възникват и проблеми с щитовидната жлеза. Затова, ако усетите раздразнителност и влошаване на съня, обърнете се към ендокринолог, направете си изследване на хормоните и по-специално на хормоните на щитовидната жлеза. Типичните признаци за проблеми с щитовидната жлеза са повишено чувство на тревожност, силно сърцебиене, мускулна слабост, повишено потене, особено по дланите.

МЪЖЕ. При всеки мъж над 30-те започват изменения в кръвоносните съдове и сърцето. Наблюдавайте редовно артериалното си налягане и периодично си правете електрокардиограма.

И при двата пола се появяват заболявания като варикозно разширение на вените и хемороиди. Особено застрашени са тези, които са изложени на голямо физическо натоварване или продължителна седяща работа.

Бъдете особено внимателни с тези заболявания, особено ако и вашите родители са страдали от тях.

Ако сте над 40 години

Уязвима зона: сърце, кръвоносна система, климакс.

ЖЕНИ. Сега трябва да сте много внимателни към здравето си. През последните години се наблюдава масово подмладяване на климакса при много жени и той настъпва скоро след 40-те. Обърнете внимание на редовността и продължителността на менструалния цикъл, наличието на болки ниско в корема или в кръста. Тези симптоми са повод да потърсите гинеколог и ендокринолог.

Мамографията ще ви помогне да откриете и най-малкото уплътнение или образувание в гърдите. Тя трябва да се прави най-малко веднъж на 3 години за жените над 40 години и два пъти годишно – за жените над 50. Най-благоприятният период за изследването е от 5-ия до 12-ия ден от менструалния цикъл, броейки от първия му ден.

МЪЖЕ. През този период те са предразположени на аденома на простатата. Единственият явен сигнал са проблеми при уриниране. Затова при първите прояви на дискомфорт от този род мъжете трябва да потърсят уролог.

За тази възраст са особено характерни значителните изменения в сърдечносъдовата система. По тази причина наблюдаването на артериалното налягане трябва да се спазва стриктно. Време е да се ориентирате и към добър специалист кардиолог, който ще следи редовно състоянието на сърцето и съдовете, за да предприеме навреме адекватното лечение, ако се наложи.

И мъжете, и жените трябва веднъж годишно да си правят гастроскопия и изследване на органите на коремната кухина. Това ще намали вероятността от поява на хронични заболявания на стомаха, черния дроб, червата – панкреатит, язва, камъни в бъбреците.

След 40-те постепенно започва да намалява и остротата на зрението, появяват се изменения в съдовете на очите. Могат да се появят първите признаци на глаукома – влошаване на зрението и главоболие. Посетете офталмолог, за да проверите дали всичко е наред.

Захарният диабет от втори тип също си „харесва” тази възраст. Затова изследването на кръвната захар трябва да се прави поне веднъж годишно.

Прегледахте се и сте здрави? Поздравления! Продължавайте напред и не забравяйте следващия преглед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари