Предвиждат скок с 80% на данъка за стари коли

1
Най-засегнати ще са автомобилите с дизелови двигатели
Най-засегнати ще са автомобилите с дизелови двигатели Видео: NOVA

Най-засегнати ще са автомобилите с дизелови двигатели

Вдигат данъка за стари автомобили с почти 80 процента. Това предвижда проект на изцяло нов закон за насърчаване на електрическата мобилност, който е подготвен от Министерството на иновациите и растежа. Най-засегнати ще са дизеловите автомобили.

Вече близо 15 години Станимир от Монтана кара своя дизелов автомобил. Съгласен е да плаща по-висок данък, защото пари за електрическа кола или по ново превозно средство няма.

„Аз съм готов да карам и автомобил за повече от 50 000 лева, но нямам възможност. Това според мен касае обикновения българин, който изобщо не може да си го позволи“, твърди Станимир Стаев, цитиран от NOVA.

Според проектозакона най-голямо увеличение на данъка се предвижда за най-старите дизелови автомобили. Целта е хората да се откажат да карат такива. В един от автосервизите в Монтана ремонтират предимно стари коли. Разказват, че хората не биха се отказали от старите си превозни средства дори и да им вдигнат данъка.

Те ще си карат пак старите коли, защото е по-евтино и са по-евтини за поддръжка. А нямат и възможност да си купят електрически автомобил“, категоричен е Красимир.

В автокъщата на Жан Войнов в Монтана се търсят предимно автомобили нисък клас. По-скъпите стоят с месеци непродадени. „Хората търсят автомобили на по-ниска цена и по-евтини за поддръжка, съответно с по-евтини части. Според мен няма да окаже абсолютно никакво влияние вдигането на данъка да стимулира хората за покупка на електроавтомобили", подчертава Жан Войнов, собственик на автокъща.

Последната дума за конкретния размер на данъка ще имат общините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    7
    Farting Bull 🦬💥з
    Купувайте коне и магарета, ако още не са станали на суджуци. Скоро няма да има обществен транспорт до селата. Да има с какво да ходите до общината.
  • 7
    6
    Русенец
    Нормално е да "ударят" старите дизели. Паразитите нямат файда хората да карат коли, които горят малко, имат евтина поддръжка и изкарват над 500 к. км.
  • 16
    5
    Анонимен
    Така се действа ,вземаш от този онзи по още 50,100,150 лв.,и се събира някое друго милионче за крадене от обществ.поръчкиАбе ,и БОК.уци неграмотни ,ще насърчавате бедните да купуват електромобили.Не може бедният да бъде насърчаван с натиск за вдигане на данъци .Трябва да притискате работодателите да вдигнат заплатите .На автомоб.с газ трябва да не се вдига данъка,защото замърсяват по малко от дизелите с махнатите им ДПФ и ,и д-р.глупости.Много от тях пушат отзад ,не може да видиш колата ,пък иначе с ЕКо,3,4.А,а ми хакнали по висок данък на коли с газ.уредби.Неадекватни ,некадърни,технически неграмотни политици.Това да вземеш от работещия беден ,да дадеш на крадливия богат ,за да те управлява некадърника го има само в Бг.
  • 19
    4
    Отегчен
    Когато има безумно "Министерството на иновациите и растежа", то е съвсем очаквано от там да идват само безумия. Не бе, на мен лично не ми дреме, ТЕЛКА ми опрощава всякакви данъци за автомобилчето ми, но е мародерство да дереш "работещите бедни", защото търкалят някаква барачка, че да ходят на работа за 900 лева заплата. Не са тръгнали на воаяжи из Европа. Изобщо тази сглобка ебава майката на 90% от народеца.
  • 20
    3
    гост
    Така ще бъде докато "мършата" наричаща себе си народ мълчи и търпи . Днес старите коли , утре ще намерят друго за което да се хванат докато не изтребят "мършата" както изтребиха и унищожиха икономиката и стопанството й . Това е Търпете и Мрете .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари