Представят концепцията на предстояща изложба в къщата на Калиопа

3
Събитието ще се проведе в Екомузей с аквариум
Събитието ще се проведе в Екомузей с аквариум Снимка: Изложба на Пети пехотен дунавски полк. Фонд „Нова история“ на Регионален исторически музей – Русе

Събитието ще се проведе в Екомузей с аквариум

Презентация на тема „Разкази от окопите“ ще представи уредникът от отдел „Етнография“ на русенския музей Десислава Тихолова, съобщават от РИМ - Русе. Събитието ще се проведе в четвъртък, 29 февруари, от 18:00 часа в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум.

„Разкази от окопите” представя основни моменти в концепцията на бъдещата изложба на Регионален исторически музей - Русе в Къщата на Калиопа. Явлението Тренч арт (окопно изкуство) е широкомащабен световен феномен, свързан с изработваните в окопите по време на Първата световна война предмети, определяни в повечето случаи като сувенири. В повечето случаи тези вещи се изработват от използвани амуниции и носят инициалите на войниците, годината на изработване, както и местата на оспорвани сражения. Историите на предметите разкриват малко познат аспект от войнишкото всекидневие – този на обикновения човек, който въпреки ужасите на войната твори и създава.

Българското окопно изкуство има още една особеност – предметите, които войниците изработват по време на Първата световна война участват в благотворителни изложби, които събират средства във фондове за сираци и вдовици, както и за издигане на паметници на падналите в предишните две войни бойни другари. Изложбата на Пети пехотен дунавски полк е представена както в Русе, така и в Тимишоара, Будапеща, Виена и Берлин.

В общата сума приходи от всички изложби (8 на брой) на стойност 1 294 650 лв., русенската експозиция бележи най-висок приход в размер на 400 500 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари