Представиха монета, посветена на 130-годишнината от Съединението на България

0
БНБ представи монета, посветена на Съединението
БНБ представи монета, посветена на Съединението Видео: БГНЕС

Българската народна банка представи възпоменателна монета, посветена на 130-годишнината от Съединението на България, предаде репортер на БГНЕС.

Монетата е сребърна, с частично позлатяване. Номиналната й стойност е 10 лв. Емисията е от 2015 г. Теглото на новото издание е 23.33 гр., а тиражът е от 3000 бройки, заяви главният касиер на банката Стефан Цветков. Новата монета ще бъде в обращение от 31 август 2015 г. Тя е изработена по художествения проект на Иван Чолаков и Симеон Кръстев. Цената на новата монета е 66 лв. и тя може да бъде купена както от БНБ, така и чрез дистрибуторите на монетарния двор. На лицето на монетата е изобразен гербът на БНБ, а на гърба са изобразени участниците в Българския таен централен революционен комитет, както и лъвът от знамето на Голямоконарската чета, който е обграден от лозунгът: “Съединението прави силата”.

Подуправителят на банката Калин Христов припомни, че до момента БНБ през тази година е издала две монети първата, е сребърна монета, посветена на 100 години българско кино, втората сребърна монета е посветена на 100 - годишнината от българското самолетостроене. До края на годината Народната банка ще представи и още една монета - златна, която е от серията “Християнство” и е посветена на Св. Мина.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари