Предсрочните избори ще ни струват над 70 милиона лева

0
Кабинетът утвърди план-сметката
Кабинетът утвърди план-сметката Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще координира организационно-техническата подготовка и провеждането на изборите

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година. Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лева. Това съобщи Правителствената информационна служба.

За сравнение, план-сметката на вота за народни представители на 11 юли 2021 година беше 57,1 млн. лева. За извънредните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г и за двата тура на президентските избори план сметката беше в размер на 123,8 млн. лева.

Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, както и при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2022 г.

Правителството прие решение за подготовката и произвеждането на изборите на 2 октомври

Министерският съвет прие решение за подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.

С решението се възлага на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. На правосъдния министър се възлага и издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

При необходимост министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, следва да определи временни противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Решението на Министерския съвет предвижда още заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на здравеопазването и министърът на правосъдието да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

Министерският съвет определи своите представители в НСТС

Вицепремиерът по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова-Желева са определени за представители на правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това реши служебният кабинет на първото си редовно заседание.

Промяната в състава на представителите на Министерския съвет в НСТС се прави във връзка с указа на президента за назначаване на служебно правителство от 2 август 2022 г.

Устройственият правилник на МС се изменя съобразно структурата на новия служебен кабинет

Правителството прие промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Измененията отразяват промените в структурата на Министерския съвет по силата на издадения от президента указ за назначаване на служебно правителство от 2 август 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    до 1
    Проблемът не е в начина на гласуване, а в липсата на избор. Просто няма за кого! Всички са еднакви, всички са кърлежи, домогващи се до властта и са демагози, които ще ни свалят звезди от небето за да ги изберем.
  • 0
    1
    Аз Съм
    Електронното гласуване от вкъщи ще спести пари!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари