Предложиха възстановяване на фериботната връзка между Русе и Гюргево

3

Развитието на двустранните отношения между Русе и Гюргево ще бъде водещ приоритет и пред настоящия областен управител Борислав Българинов

Това съобщиха от Областна администрация.  

На тържествена церемония в кабинета на Българинов той и председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну подписаха споразумение за сътрудничество. „Ще работим още по-организирано и по-бързо. Освен развитие на инфраструктурата, акцент в съвместната ни дейност ще бъде поставен и върху културата. Нуждаем се от духовно израснали и мислещи хора.“, заяви Българинов.

Партньорството през следващите години ще се реализира предимно в сферата на образованието, младежките дейности, спорта, икономическото и социално развитие. На преден план ще бъде поставен и въпросът за привличане на повече туристи от северната ни съседка по българските курорти. Според него причината за липсата на румънски туристи в момента се дължи не само на пандемията от COVID-19, но и на не достатъчно ефективната комуникация между предходните правителства на двете държави. „Ние трябва да бъдем по-активни. България има изключителни забележителности. Необходима е адекватна и навременна реклама, а също и правилна политика, насочена към развитието на този бранш.“, категоричен бе Българинов. „Не трябва да има никакво бавене с подготовката на проектите. Работата по тях започва още преди отварянето на съответната процедура.“, подчерта още областният управител. Съвместни екипи ще обмислят и варианти за съдействие в случаи на извънредна ситуация. Приоритетно ще се развиват още зелената енергетика, както и дигитализацията.

Срещата не премина и без поставяне на въпроса за необходимостта от изграждане на втори мост над река Дунав при Русе. Борислав Българинов бе категоричен, че това е от изключителна необходимост и построяването на съоръжението трябва да се случи точно при Русе, защото ще е от полза за цялата страна, а също и за международната търговия.

Областният управител счита, че трябва да се поднови и фериботната връзка между двата града. Вече е разговарял с представители на изпълнителната власт, от които е получил заявка за подкрепа. Затова Българинов поиска от румънската страна ясен план за действие и предложения за фирми, които биха имали интерес. Ще се търсят и родни компании.

В срещата участваха още заместник областните управи д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият заместник по икономика и международно сътрудничество Златомира Стефанова, а също и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, по чиято идея се проведе днешната среща. Кметът Милков също декларира категоричната си подкрепа за подобряване на транспортната свързаност и обяви, че се водят преговори за възраждане на жп линията от Букурещ през Арджеш до границата с България. Заради проблеми с трасето от 2005 г. участъкът от румънската столица до България е затворен за движение, а влаковете използват обходен маршрут. Модернизацията е част от по-голям проект, който има за цел отново да отвори за железопътен трафик моста над река Арджеш между общините Видра и Комана.

Ремонтът ще се финансира със средства от Европейския съюз, а пътуването с влак между Русе и Букурещ ще продължава по-малко от час. Пенчо Милков и Златомира Стефановаса заявили, че в следващия програмен период ще продължат да надграждат сегашните проекти в интерес на гражданите на общия трансграничен регион.

От румънска страна на срещата присъстваха още заместник-председателят на Окръжния съвет Михалча Исабела, а също и Мируна Ефтимиу, която е експерт по европейските проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари