Предлагат увеличение на парите за вещи лица

1
Предвижда се заплащането да е 3,5% от МРЗ на час
Предвижда се заплащането да е 3,5% от МРЗ на час Видео: NOVA

Предвижда се заплащането да е 3,5% от МРЗ на час

Увеличават парите на вещите лица, които правят съдебни експертизи. От министерството на правосъдието предлагат за всеки час работа те да получават по 3,5 % от минималната работна заплата - което в момента прави около 32 лева. В същото време все повече експерти отказват да бъдат вписвани като вещи лица.

Доц. Кирил Велков от Техническия университет в София над 10 години прави експертизи по транспортни произшествия у нас. "Една експертиза на практика е творчески процес", твърди доц. Кирил Велков, експерт по транспортни произшествия:

Казва, че две еднакви катастрофи няма, поради което работата му може да продължи от няколко дни до няколко седмици. "Да се изисква, примерно информация за параметри на дадено кръстовище, размери, план и така нататък. Много допълнителна информация. Имали сме случаи, когато специално сме спускали дрон, който да може да свали параметрите на пътя", посочва експертът, цитиран от NOVA.

За всеки час работа, доц. Велков получава 3% от минималната работна заплата. Което за миналата година значи по-малко от 25 лв. "Понякога заплащането се бави с месеци. Но има случаи, в които заплащането понякога се бави с година", споделя доцент Велков.

А наредбата за заплащане на вещите лица не е актуализирана от години. Затова от Министерството на правосъдието предлагат промяна. "Предложението е да стане 3,5%. Тоест не е съществено, но има за цел да осъвремени и да направи професията на вещите лица доста по-атрактивна", подчертава д-р Борислав Ганчев, началник на кабинета на министъра на правосъдието:

Ще се ускори и срокът на заплащане, уверяват от ведомството. "Досега срокът на заплащането на възнагражденията беше 60 дни. Намаляваме го наполовина", обясни доктор Ганчев.

Тройните и комплексните експертизи са огромен проблем заради липсата на достатъчно кадри, признават експертите. "Трудно могат да бъдат намерени трима експерти по подвижен състав, за да се направи експертиза на железопътно произшествие", заяви доц. Велков.

Бавното изготвяне на експертизи означава и бавно правосъдие, защото липсата на експертно заключение блокира процесът. "Много съдии казват:"Започваме да звъним по списъка с експерти и те казват: "Не правим експертизи", твърди Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на вещите лица.

Затова от Асоциацията на вещите лица предлагат да се изготви специален закон, в който да се регламентират не само заплащането, но и дейността им като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари