Предлагат на Румен Радев да преименува връх Мусала

0
Областният управител на София с предложение към Президента
Областният управител на София с предложение към Президента Снимка: БГНЕС

ДО
Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ПРЕЗИДЕНТ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Съгласно чл. 98 т. 13 от Конституцията на Република България, Вие имате правомощието да наименувате обекти с национално значение и населени места.

От годините на османското владичество над българските земи, на територията на Република България са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове. След освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. се осъществява процес по тяхната замяна с български наименования.

Такъв процес се наблюдава и в другите християнски страни, отхвърлили турското робство, но в тях той отдавна е приключил, за разлика от нашата страна, в която той трябва да продължи и да бъде осъществен докрай.

Считам, че Президентът на Република България, предвид и правомощията, които му дава Конституцията, следва да бъде инициатор и водещ фактор за продължаване на започнатото от дедите ни преименуване на останалите от турско робство обекти с турско-арабските им наименования.

Всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани. Вярвам, че тази подкрепа ще бъде получена и днес.

В качеството ми на Областен управител на Софийска област, отправям към Вас предложение за преименуване на сега наричания с останалото от османското владичество връх Мусала с името връх Свети Иван Рилски. Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите, звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от мен наименование на върха Свети Иван Рилски.

Това е най-високият връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение, не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас – българските граждани.
Историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то.

Във величествената планина Рила, обаче, в подножието на върха се намира светата Рилска обител, крепост на българския дух, посветена според Божия промисъл на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски.
Ето защо, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде наречен на него – Свети Иван Рилски.

Както по-горе се позовах на съответния текст от Конституцията на Република България, за Вас остава като държавен глава да осъществите своето конституционно правомощие и да издадете съответния акт за преименуване на връх Мусала на връх Свети Иван Рилски.

С уважение,

ИЛИАН САШОВ ТОДОРОВ
Областен управител
на Софийска област

гр. София, 31.05.2017 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари