Предлагат електронна система да избира маршрута на шофьорските изпити

1
Така навигацията, а не изпитващият, ще посочва къде да се управлява автомобилът
Така навигацията, а не изпитващият, ще посочва къде да се управлява автомобилът Видео: NOVA

Така навигацията, а не изпитващият, ще посочва къде да се управлява автомобилът

Нови правила при шофьорските изпити. Предвижда се GPS устройство да задава маршрута на кандидата за шофьорска книжка по време на изпит.

Така навигацията, а не изпитващият, ще посочва къде да се управлява автомобилът, като в нея се задават 20 примерни маршрута. Курсистът с натискане на бутон избира произволно един. По този начин би се елиминирала възможността на едни кандидати за книжка да се дават лесни маршрути, а на други – по-трудни.

Красимир Георгиев, председател на управителния съвет на Асоциацията за квалификация на автомобилистите, смята, че това ще редуцира договорките между инструктор и курсист за избиране на определен маршрут. "В момента на 90% курсът преминава в района, в който е изпита. Само че книжката е за цял свят, а при новата система маршрутът ще се задава съвсем произволно, хипотетично през няколко района на София. По този начин ще е много трудно да се назубрят изборните маршрути", обясни пред NOVA той. И допълни, че ще има увеличение на таксите.

Заместник-председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Петър Вутов подчерта, че новата система би премахнала съмненията от задаването на нарочни маршрути за определени курсисти. "Имаме система за електронно отчитане на часовете, курсистите могат винаги да видят колко часове са минали, колко им остават, къде и с каква скорости са карали, какво упражнение са правили. Има възможност и за електронен график. Той дава нотификация на курсиста кога има час за кормуване", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари