Предлагат да има парамедици вместо лекари в линейките

2
Идеята е да се пести ресурс, а докторите да могат да ръководят по няколко спешни случая
Идеята е да се пести ресурс, а докторите да могат да ръководят по няколко спешни случая Снимка: БГНЕС

134 парамедици работят в общо 28-те спешни центрове в страната

Парамедици да сменят лекарите в линейките. Това е едно от предложенията на здравните власти за реформа в спешната помощ. Идеята е да се пести ресурс, а докторите да могат да ръководят по няколко спешни случая, обясни Нова телевизия.

Спешният център в Горна Оряховица е сред най-натоварените в страната. Обхваща три общини и обслужва около 60 хиляди души. В момента тук работят 6 лекари, 10 фелдшери и 4-ма парамедици. Според директора докторите трудно могат да бъдат заместени.

"Принципно лекаря няма кой да го замести, за съжаление дефицитът там е огромен, ние сме останали в най-големият филиал в страната с 6 лекари. Така че те могат да бъдат от помощ, както медицинските сестри – амбулаторно, в реанимационен екип или на място", обясни д-р Деян Георгиев.

Според д-р Георгиев обаче невинаги парамедиците могат да работят самостоятелно.

"Включват се активно в амбулаторията, но винаги под контрол на лекар или фелдшер", разкрива той.

Оказва се, че и желаещите за тази професия не са много. Едно от местата, на които се обучават е в БЧК. На последния курс тук записаните са били 5, а само 2-ма от тях избират да практикуват професията.

"Бройката е доста малка, тъй като има доста големи административни и нормативни неуредици със самата професия. Като цяло сега през 2022-ра стартирахме нов с желаещи 20 души записани, което показва че очевидно се повишава интереса", заяви Диана Балова от Националния обучителен център.

А заменянето на лекарите с парамедици ще доведе до понижаване на качеството на медицинската помощ - убеден и бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

"Ако свалите нивото на лекарската помощ и то в спешната медицинска помощ от лекар, който е учил 6 години и след това поне 4 е специализирал до ниво парамедик, който учи 6 месеца можете да предположите какво ще бъде качеството на медицинската помощ която ще се получи тогава, когато има нужда", сподели той.

134 парамедици работят в общо 28-те спешни центрове в страната. Като най-много от тях има в София, Смолян, Пловдив и Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари