Преди 50 години в Русе е въведена петдневната работна седмица

2
Поглед в недалечното ни минало
Поглед в недалечното ни минало Снимка: РБ Михалаки Георгиев

Поглед в недалечното ни минало

Темата за 4-дневна работна седмица периодично се появява в публичното пространство. Поглед назад в недалечното ни минало припомня времето, когато е взето решение вместо шест дни в България да се работи пет.

Преди 56 години на 28 декември 1967 г. е прието Постановление 62 на Централния комитет (ЦК) на Българската комунистическа партия (БКП), Министерския съвет и Централния съвет (ЦС) на Българските професионалните съюзи (БПС) за постепенно въвеждане на петдневна работна седмица с продължителност 42 часа и 30 минути и два почивни дни за работниците и служителите, става ясно от справка на БТА. Дотогава трудовата седмица е 46 часа.

С постановлението се дават указания преходът към преминаването към намалено работно време да се извършва постепенно, в зависимост от готовността на отделните предприятия, организации и учреждения. За второто полугодие на 1968 г. е предвидено това да стане в отделни предприятия, организации и окръзи по утвърден списък, през 1969 г. - в още предприятия и отрасли на промишлеността, а през 1970 г. - във всички останали отрасли от промишлеността и транспорта.

На 13 март 1973 г. е прието Постановление 7 на Министерския съвет и на Централния съвет на Българските професионални съюзи за въвеждане на намалено работно време и петдневна работна седмица в сраната през шестата петилетка (1971-1975) - на етапи

По-кратката трудова седмица и работно време се въвеждат, както следва:

- през 1973 г. - в окръзите Бургас, Варна, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Смолян, Сливен и Хасково.

- през 1974 г. - Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Михайловград(бел. на автора - сега Монтана), Плевен, Разград, Силистра, София-град, София-окръг, Толбухин (Добрич), Търговище, Шумен и Ямбол.

За преминалите към 5-дневна работна седмица се запазват официалните празници. Ако те не съвпадат с установените почивни дни през седмицата, се отработват през други почивни дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    6
    Анонимен
    А физически колко време може да изкараш да работиш на две места? Личен живот нямаш ли ? работиш за да живееш ли?Или живееш за да работиш?
  • 5
    5
    Гражданин
    До 4.Те тия шефчета така са се преучили,че знанията текат от ръкавите им.Татенцата са им купили дипломите.И защо хората трябва да работят по на две и повече места.Това за САЩ ти лично видяли го или някой такъв всезнайко и пишман работяга ти го е казал.А това з 25 часа в денонощие и 8 дневна работна седмица е отдавнашно бълнуване на пишман бизнесмените.Ама нещо калъпът се счупи.Няма да им помогне и дуалната форма на дебелата госпожа и оня Анатоли или там как му викат.А виж в едно са се развили - да слушат чалга и да се друсат.
  • -2
    4
    бах ти глупаците
    До 1..Ами стани и ти шефче бе тъпук.Кой ти пречи ?Учи,развивай се ,измисли нещо ..дори да си в кенефа ..Иначе лакърдии ..колкото искаш,но поне аз не познавам хора,които да работят на две места ,по 6-7 дни ..Знам че в мръсните САЩ хората работят на две,три места ..но в България ..Айде стига бе .То на едно не му се работи ...
  • 4
    3
    русенец
    Пък сега сме на осемдневна работна седмица. Пуста демокрация, за която така усърдно скачаха софиянци!
  • 2
    2
    Въпрос
    А учениците от коя година са спрели да учат и в събота?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари