Пред провал са и новите преговори за изборните машини

0
ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори, отсече зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева
ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори, отсече зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева Снимка: БГНЕС

ЦИК: Няма как да се осигурят още 1500 машини за тези избори

ЦИК няма как да осигури 1500 машини за тези избори, отсече зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева пред "Дарик радио".  

На срещата в петък между министър-председателят Стефан Янев, посланикът на Великобритания Роб Диксън и официален представител на производителя на машините за гласуване „Смартматик“, е станало ясно, че регистрираната в Лондон фирма може да достави не повече от 500 допълнителни машини. По-рано пропаднаха преговорите с доставчика "Сиела Норма", а варненска фирма обеща да достави 5000 машини на „Смартматик“.

Според ЦИК, не е сигурно, че ще бъде сключен директен договор със "Смартматик" за 500 машини.

В момента са налични 9600 избирателни машини, които ще бъдат достатъчни за гласуване в България, без секциите в чужбина и без резервни машини. Това няма да бъде фатално за вота, тъй като във всяка секция ще има достатъчно количество хартиени бюлетини, но няма да бъде изпълнен Изборния кодекс, според който гласуването в секции с над 300 избиратели трябва да е машинно, а само в случай на проблем се преминава към гласуване с бюлетини. 

Росица Матеева обяви, че във връзка с информационната кампания се разработва мобилно приложение, което да може да бъде изтеглено от всеки и което показва точно как изглежда гласуването с машина. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук