Преброяването на населението ще започне на 22 януари 2021 година

0
Периодът не е избран случайно
Периодът не е избран случайно Снимка: Shutterstock

Поредното преброяване на населението и жилищния фонд у нас ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Това реши днес парламентът със законопроект, приет на първо четене, пише Вестник СЕГА.

Предното национално преброяване се състоя през 2011 г.

Периодът 22 януари – 15 февруари не е избран случайно - съобразен е с изборите същата година за президент, както и за парламент.

И този път ще можем да предоставим необходимите данни или електронно, или на преброител на място в дома ни. Предвижда се разработването на нова електронна система за преброяване.

Освен задължителните, ще се събират и допълнителни данни. Предоставянето на информация за етнос, религия и здравен статус ще е доброволно.

На „Обединени патриоти” това обаче не се хареса. „Виждаш две страници и пише: "това не е задължително" и даже не ги прочитат. „Нашата идея е да се направи така, че тези графи - човек да влезе в тях и да посочи, че не желае примерно да посочи етническа или религиозна принадлежност, а не просто да ги подмине. Защото какво се получи на предното преброяване - тотално изкривени данни. Всъщност ние се оказваме държавата, която в целия свят изведнъж рязко спада християнското население. А е задължително да преброим хладилника или цветния телевизор, което е просто смешно”, възмути се Юлиан Ангелов от ОП.

От ДПС също се съгласиха, че трябва да се отчита задължително поне религиозната принадлежност. „Това ще рефлектира и върху този закон, който приехме за вероизповеданията, защото там спрямо брой население на вярващите в Република България, ще се разпределят определени субсидии и би трябвало статистическото изследване да посочи и тази бройка”, посочи депутатът от движението Танер Али.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари