Преброител на вратата и при електронна регистрация

0
Преброителите ще посещават жилищата от 08:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя
Преброителите ще посещават жилищата от 08:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя

Преброителите ще посещават жилищата от 08:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя

Преброител ще почука на вратата ни дори да сме попълнили преброителната анкета електронно

От Националния статистически институт (НСИ) поясниха, че след като се преброим електронно, трябва да запишем и уникалния преброителен код, генериран от системата на НСИ, доказващ, че сме се преброили електронно, пише „Монитор“. 

Него го съобщаваме или даваме записан на листче на преброителите, които ще тръгнат из страната, за да извършат физическото преброяване на хората и домакинствата, неуспели да подадат информацията електронно. При преброяването през 2011 г. 42% от населението и 35% от жилищата се преброиха електронно.

Преброяването ще става с регистрация. Достатъчно е само един човек от домакинството да се регистрира. С нея ще може да подаде данни за жилището, в което живее, и за всички лица в него. Самата регистрация става с валиден български документ за самоличност“, обясни Магдалена Костова, директор „Демографска и социална политика“ в Националния статистически институт (НСИ).

„Няма значение дали става дума за лична карта, шофьорска книжка, капитански или международен паспорт. Данните от личните документи не се съхраняват в НСИ, а нашата система прави директна връзка с масивите на МВР и проверява дали има такова лице. Няма нужда да се сканират документите. Също трябва да се добави ЕГН и валиден адрес на електронна поща, на която ще се получи потвърждение за регистрацията и линк за достъп до системата. Това се прави, за да се избегнат злоупотреби, например един човек да преброи много други лица. За нас е важно да идентифицираме лицето, което се регистрира“, допълни Костова. По думите ѝ попълването на декларацията за преброяването ще бъде достъпно за всякакви устройства, както на обикновени компютри и лаптопи, така също и на телефони и таблети. Тя уточни, че системата, чрез която гражданите ще могат да се преброят електронно, ще бъде отворена в 00:00 часа на 22 януари и ще работи до 30 януари.

Така на практика преброяването, насрочено за догодина, ще протече на 2 етапа. Първият ще започне на 22 януари електронно и ще завърши на 31 януари. От 1 до 15 февруари ще тръгнат преброителите и те ще преброят лицата, неуспели да подадат данните си електронно. През този период преброителите ще могат да посещават жилищата от 08:00 до 20:00 часа, включително събота и неделя

Като преди това задължително трябва да се идентифицират със служебна карта. Във връзката с коронавируса преброителите ще бъдат снабдени с предпазни средства (маски и дезинфектанти). Ще бъдат обучени и как трябва да контактуват с гражданите и да спазват социална дистанция.

Над 80 са въпросите в основната анкетна карта за преброяването, с която бе направено и пробното преброяване в края на април 2020-та. 13 от тях касаят адреса на домакинството, като последния е за ID идентификатора на жилището. Други 8 въпроса касаят вида на сградата, която обитават хората и какво има в нея. 24 са въпросите, касаещи жилището, където се намира домакинството. Тук най-пространен е предпоследният въпрос, касаещ вида на отопление - от централно парно, ток, дърва и въглища до слънчева енергия, като има и точка „друго“, каквото и да значи това. В тази част на анкетната карта са и въпросите за комуникационната свързаност на домакинството, като напр. телефони, интернет, вид телевизия. Последният въпрос е дали е осигурен адаптиран достъп до жилището за хората с увреждания.

Доста по-малко - само 5, са питанията в раздел „Домакинства“, където основната искана информация е кой живее в имота.

Най-много цели 33 са въпросите в раздел „Население“. Там освен половата принадлежност, датата на раждане, гражданството има въпроси и за етническата принадлежност и майчин език. В последните 2 точки за националността и езика има пункт, където пише, че анкетираният не може да ги определи. В този раздел се дава информация и за религиозната принадлежност и степента на образование.

Търсят се още анкетьори за големите градове

По предварителни оценки ще са необходими около 23 000 преброители и към 6000 контрольори. Те трябва да са пълнолетни, да имат поне средно образование, да бъдат комуникативни и да имат умения в попълването на документи, да не са осъждани. Работата е свързана и с обикаляне. Набирането става чрез общинските преброителни комисии.

Срокът за набирането на преброителите изтича на 16 ноември. Седмица преди това са били набрани 82% от нужната бройка или малко под 19 000. При контрольорите делът е 88% или около 5200 души. В малките общини няма проблем и там хората вече са набрани. Недостиг има в големите градове - София, Пловдив и Варна. За там обаче се надяваме да има много електронно преброени хора и жилища и да можем да се справим с набраните вече хора, уточняват от НСИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари