Празник на предприемачеството в СУ "Възраждане"

0
Училището участва в Световната седмица на предприемачеството, организирана от „Джуниър Ачийвмънт“ България за втора поредна година
Училището участва в Световната седмица на предприемачеството, организирана от „Джуниър Ачийвмънт“ България за втора поредна година

СУ „Възраждане“ участва в Световната седмица на предприемачеството, организирана от „Джуниър Ачийвмънт“ България за втора поредна година.

Целта ни беше да се включат повече млади хора, да генерират идеи, да се опитат да работят по екипи, да усетят тръпката, да разберат какви умения са необходими за постигане на личен и професионален успех в живота. Седмицата се проведе от 14 до 20 ноември и започна с избор на Координационен съвет по предпремачество, в който пожелаха да участват ученици от 12 клас, които няколко дни бяха в ролите на ментори, бизнес – доброволци, консултанти, технически сътрудници и супервайзери. И така успяхме да увлечем и малки и големи. Участниците бяха от втори до дванадесети клас.

Тази година към Иновационния лагер като интересна и нетрадиционна образователна форма, проявиха интерес повече ученици. Участваха 12 екипа с представители 8 до 12 клас. Предизвикателството за учениците бе разработването на иновативна бизнес идея със социално значение. Отборите презентираха идеите си пред жури под ръководството на г-н Росен Дунов – председател на училищното настоятелство.

На първо място се класира отборът на Даниел и Теодор от 10 б клас Профил „Технологичен – стопански мениджмънт“ разработил легло предпазващо хората при земетресение. Журито връчи и специални награди за иновативна рекламна идея, за принос към екологията, проект с икономическа насоченост и проект с най-значима социална насоченост.

Публиката и гостите проявиха интерес и към викторината на тема „Предприемачество“ с въпроси за първата русенска банка, що е то фондова борса и други.За правилно отговорилите имаше и награди.

Разбира се най-интересната и очаквана инициатива на Джуниър Ачийвмънт за тази седмица бе „Мениджър за един ден“.Михаела Илиева, Михаил Сергеев и Наталия Бонева от 12 б клас и Милена Петкова от 10 б клас на този ден бяха ръководният екип на училището. Симона и Петя  от 11 б клас бяха в екипа на кмета на Община Русе, а Илиан Георгиев от 12 б клас в Mentor Mate София.

В рамките на инициативата „Мениджър за един ден“ и във връзка с професионалния празник на данъчните служители, ученици от 10 б клас посетиха НАП Русе, седнаха на директорския стол и проведоха в заседателната зала импровизирана оперативка за данъчните отстъпки при дарения. Всички участници получиха сертификати за постижение.

Съвместно с ученици от 10 и 11 клас  на СУ „Вела Благоева „ Велико Търново и СУ „Възраждане“ Русе успяхме да създадем иновативен метод за обучение „он-лайн кафене“,който спестява пътните и други видове разходи. Осъществихме конферентна връзка. Учениците се запознаха, обмениха идеи, споделиха какво са направили, как работят Учебните им компании и си пожелаха успех в бъдещите бизнес начинания.

Участваха и студенти от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър Канада, специалност Международни отношения и търговия.Те споделиха, че по програмите на Джуниър Ачийвмънт се работи и при тях.Учениците от 5-12 клас работят по  8 програми като Умения за успех, Инвестиционни стратегии в бизнеса, Бизнес етика и др.

Разбира се пред учениците от горен курс, в Световната седмица на предприемачеството бе представен и най-успешният български предприемач Игнат Канев, от д-р Петя Ангелова, мениджър на Kaneff Centre към РУ „Ангел Кънчев“ Русе.

Най-малките участници в Седмицата на предприемачеството, учениците от втори до четвърти клас направиха  изложба на рисунки и ни показаха какво е за тях предприемачеството.

 В тази празнична седмица за младите предприемачи в училището поканихме лектори от Областен информационен център -  Диана Аврамова – експерт „Информационно обслужване и услуги“ и Габриела Стефанова – експерт „Комуникация и информация „ които представиха информация за проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове и за открити процедури и добри практики, като по този начин показаха на бъдещите предприемачи и други възможности за реализиране на техните идеи.

Последното, но най-интересно и вълнуващо събитие за Седмицата на предприемачеството, беше откритият урок на тема  Приказка за предприемачеството, разказана от децата от втори а клас, с помощта на техните ментори ученици от 10 и 12 клас пред гостите и техните родители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари