Празник на чесъна в село Садина

0
Първи празник „Чудото на чесъна – храна и лекарство“
Първи празник „Чудото на чесъна – храна и лекарство“

Първи празник „Чудото на чесъна – храна и лекарство“

На 01.10.2023 г. в село Садина, община Попово ще се проведе Първи празник „Чудото на чесъна – храна и лекарство“. Населеното място е с дългогодишни традиции в отглеждането на чесън. От поколение на поколение в селото се предава един сорт чесън, който е с много по-добри вкусови качества.

Първото издание на празника се организира от Кметството Садина, НЧ „ Съединение - 1889“ с. Садина и с подкрепата на Община Попово под патронажа на кмета на Попово д-р Людмил Веселинов. Целта на събитието е да се популяризира производството на българския чесън от Садина.

Програма:

- Кулинарен конкурс в четири категории: топло предястие, студено предястие, основни ястия и тестени изделия с чесън. Жури ще дегустира и оцени експонатите във всяка категория. За класираните на призовите места организаторите са предвидили грамоти и награди;
- Изложба – базар на чесън и продукти с чесън;
- Кръгла маса по проблемите за производство на чесън;
- Беседа за ползите от употребата на чесън;
- Изложение на техника, която може да се използва при производството на чесън.

Едновременно с това ще има и фолклорна програма, в която ще вземат участие певчески и танцови фолклорни групи за автентичен и обработен фолклор, клубове за народни танци от 16 населени места. Броят на участниците е около 260. Фолклорната програма е без конкурсен характер.

Участниците са на възраст от 7 до 87 години.

Идеята на екипа на читалището е да се насърчи приемствеността и приобщаването на младото поколение, различните социални и възрастови групи от населението към традициите и ценностите на народно творчество; създаване на нагласи за активно общуване с фолклора. Искаме празникът да се утвърди като значимо събитие в национален мащаб и в културния календар на област Търговище. Задачата на събития от този вид е да се стимулира културният туризъм в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари