Празнична програма на Община Русе

2
С богата празнична програма Община Русе ще отбележи 6 май – Ден на храбростта и българската армия, както и Празник на града ни
С богата празнична програма Община Русе ще отбележи 6 май – Ден на храбростта и българската армия, както и Празник на града ни

С богата празнична програма Община Русе ще отбележи 6 май – Ден на храбростта и българската армия, както и Празник на града ни.

По този повод днес се проведе пресконференция, на която бяха представени събитията от празничния календар. На срещата с медиите присъстваха Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“, Анна Сипос – началник отдел „Култура“, както и Богдан Донев – ръководител на ФТТ „Найден Киров“.

Събитията ще започнат още на 05 май, от 18:00 часа, пред Доходно здание, където ще се състои празничен концерт на Биг Бенд – Русе.На 06 май, от 09:00 часа, в храма „Свети Георги“ ще бъде отслужена света литургия от Митрополит Наум и свещеници от България и Румъния.

В 11:00 ч., на площада пред Общината, ще се състои Празничен концерт на децата на Русе, с участието на изпълнители и състави при Общински детски център за култура и изкуство.

От 11 до 12 ч. и от 17 до 18 часа на пл. „Батенберг“, пл. „Хан Кубрат“ и пред Сградата с Часовника ще бъдат представени Музикални стрийт етюди от възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, в 12:00 ч., ще се състои тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя и благодарствен молебен, отслужен от свещеници от Русенската митрополия.

От 18:00 ч., пред Съдебната палата, русенци и гостите на града ще имат възможността да се включат във фолклорен флашмоб, организиран от ФТТ „Найден Киров“, с участието на 8 танцови състава от Русе, сред които ФТТ „Найден Киров“, Танцова школа „Играорци“, ФА „Здравец“, ДЮФА „Зорница“, Клуб „Чанове“, ФТА „Русчуклийче“, Клуб по танци „Фламинго“, ФТС „Зора“.

Всички любители на народните танци мога да заповядат на най-голямото хоро, извивало се до този момент в Русе, заяви по време на пресконференцията Богдан Донев.Празничната вечер на 6 май ще продължи с концерт-спектакъл „Children in time“ с участието на Русенска филхармония, Николо Коцев и група „Кикимора“, от 20:30 часа, на площада пред Общината, и ще завърши с пищна заря.

На 07 май, от 17:30 до 18:30 часа на пл. „Батенберг“, пл. „Хан Кубрат“ и пред Сградата с Часовника, русенци отново ще могат да се насладят на изпълненията на възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.Припомняме, че на 9 май, от 18 часа, на площад „Свобода“, уникален пърформанс „Европа – това сме ние“ ще събере над 200 музиканти за Деня на Европа. Музиканти от различни жанрове, професионалисти и аматьори, ще представят заедно три емблематични произведения – „Дунавското хоро“ на Дико Илиев, „На хубавия син Дунав“ от Йохан Щраус – син и „Одата на радостта“ от Лудвиг ван Бетовен. В музикалната програма ще се включат оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Общинският духов оркестър, китарният оркестър към Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, хор „Дунавски вълни“, хор „Св. Георги“, Школата по народно пеене при Общинския детски център за култура и изкуство, както и рок музиканти.

На 10 май от 17 часа и на 11 май от 11 часа, на площад “Свобода“ ще бъде „построено“ Градче на знанието по проект на 19 общински детски градини. Проектът се нарича „Удивителният свят на знаещите 6-годишни в Русе“ и е финансиран от общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ по програма „Знание и растеж“с подкрепата на фондация „Еконт“. Науката ще бъде представена през детските очи с научни центрове, лаборатории и арт-ателиета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук