Празничен концерт в Русе за Деня на народните будители

3
Той ще се състои в Доходно здание
Той ще се състои в Доходно здание Снимка: Бонка Ангелова, Фейсбук

Той ще се състои в Доходно здание

Държавна операРусе ще отбележи 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители и 30-годишнината от възстановяването на неговото отбелязване и честване с празничен концерт – спектакъл под надслов „О, будители народни“. Той ще се състои на 31.10 2022 от 19:00 ч. в Доходно здание, пише Арена Медиа.

С музика и слово от емблематични поетични, литературни и музикални творби от годините на Българското Възраждане до наши дни, ще отбележим празника на строителите на българската култура и просвещение, които остават в съзнанието и сърцата ни онзи факел, който озарява със светлината си пътя на българското самосъзнание.

Ще бъдат художествено прочетени текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов и свързаните с Русе Захари Стоянов и Змей Горянин.

Участие ще вземат Оркестърът и Хорът на Държавна опера – Русе, Хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом – Русе, солисти – певци и инструменталисти от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, диригентката и композитор Луиза Станоева, Янко Лозанов и Пламен Пламенов Мирянов – актьори-рецитатори от София и Катерина Борисова и Венцислав Петков от трупата на Русенския драматичен театър.

Ще бъдат изпълнени химните на Народните будители и на Св. Св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори.

Диригенти:

Димитър Косев – главен диригент на Държавна опера – Русе и Георги Андреев – Директор на ДФА „Филип Кутев“.

Концертът се осъществява със съдействието на Фондация „Нашият дом е България“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Симеон первий
    И ний от" градЕЖ котти падне "сме там. Куцо, кьораво и тъпо шъ съ борим за кметската кауза, както ни е инструктирал нашия вожд Борко, да му съ свети името.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари