Правят филиал на Русенския университет във Видин

0
В ход е процедура за разкриване на филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев” във Видин
В ход е процедура за разкриване на филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев” във Видин

В ход е процедура за разкриване на филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев” във Видин.

По този повод на 16 ноември в града пристигна експертна група от Националната агенция по оценяване и акредитация към Министерския съвет.

„Днес сме на изпит, който се надявам всички заедно да издържим успешно. Това е среща, от която зависи бъдещето на област Видин. Тук живеят достойни хора, които имат правото да се обучават, да учат цял живот и да могат да останат и да работят в своя роден край”. С тези думи областният управител Момчил Станков откри вчера във Видин дискусионен форум за разкриването на университетски филиал в града.

В срещата участваха четирима експерти от правителствената акредитационна комисия, представители на местната власт, образованието и бизнеса в областта. На форума присъства и ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева заедно с членове на академичното ръководство.

„Откриването на филиал във Видин е насочено към задоволяването на реално  съществуващи и установени потребности от специалисти на регионално и национално равнище”, се посочва в доклад на Русенския университет до акредитационната комисия, цитиран по време на срещата. В мотивираното предложение се изтъкват още индустриалния потенциал на Видин и неговото местоположение като „естествен географски център на „Еврорегион Среден Дунав”, обхващащ територии от три съседни държави.

„Всички сме дълбоко убедени, че на област Видин и на целия Северозападен регион  е необходим такъв учебен и културен център, както е написано в доклада”, отбеляза проф. Лилиана Зашкова, ръководител на експертната група, оценяваща проекта. Тя обясни, че за акредитирането на Видинския филиал към Русенския университет са необходими най-малко 9 положителни оценки от общо 12 по съответните критерии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари