Правната комисия прие в полунощ антикорупционния закон

1
Нормативният акт постановява разделянето на КПКОНПИ на два отделни органа
Нормативният акт постановява разделянето на КПКОНПИ на два отделни органа Снимка: БГНЕС

Малко преди полунощ в сряда срещу четвъртък правната комисия в парламента прие на първо четене проекта за закон за противодействие на корупцията

Това стана с 14 гласа "за" на народните представители от „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Четирима депутати бяха против, а трима се въздържаха, информира вестник Сега.

Проектът е внесен с подписите на всички депутати от Продължаваме Промяната и приемането му вече беше изрично посочено като условие за участие в коалиция и в ново правителство.

Нормативният акт постановява разделянето на КПКОНПИ на два отделни органа - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.  Първата ще разследва, а втората ще се занимава с конфискацията, както и какво да се прави с отнетото. 

Първата комисия се предвижда да има разследващи инспектори, които ще могат да извършват предварителни проверки и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и ще имат право на служебно оръжие.

Обособяването на две комисии позволява фокусиране, надграждане и задълбочаване в работата, а създаването на разследващ инспектор е в отговор на „ключови дефицити в дейността по разследване на корупционни престъпления“, посочват вносителите Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ и група народни представители в мотивите си. 

В сряда правната комисия се събра след 6 провалени досега заседания.

При всички положения подкрепата ни е свързана с това, че има още много работа по този законопроект. Действително за противодействието сме, но самите текстове се нуждаят от доста работа. Поемаме ангажимента да действаме много активно в тази посока, за да се получи накрая читав закон”, каза Андрей Михайлов от „Има такъв народ”, цитиран от Нова тв. 

На въпрос дали партията подкрепя Рашков да е начело на КПКОНПИ, той отговори: „Подкрепяме правилата за избор на председател на КПКОНПИ и действително кандидатурата на Рашков е на масата на обсъждане и предстои да се говори по тази тема”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари