Правната комисия прие да няма съкратено съдебно следствие при тежки престъпления

1
Окончателното решение трябва да бъде взето в пленарната зала
Окончателното решение трябва да бъде взето в пленарната зала Снимка: БГНЕС

Правна комисия прие на първо четене общ законопроект, който предвижда съкратеното съдебно следствие да не се прилага при тежки престъпления, съобщи Агенция "Фокус".

На заседанието бе разгледан общ законопроект от приетите на 25 септември на първо четене три проекта на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" за промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

Текстовете, заложени в проектите, предвиждат да не се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления. Те бяха приети от комисията без дебати, като окончателното решение трябва да бъде взето в пленарната зала.

До заседанието на комисията се стигна в петък след свикване на извънреден Председателски съвет на Народното събрание. Съветът бе свикан по искане на "БСП за България". Според опозицията парламентът е приел взаимоизключващи се проекти, а според управляващите трите проекта заедно с този на ГЕРБ се допълват логически, обективно и фактически.

Преди това народните представители приеха общо четири законопроекта – три за промени в Наказателно-процесуалния и един в Наказателния кодекс. С 97 гласа „за“, 62 „против“ народните представители запазиха съкратеното съдебно следствие на първо четене. Със законопроекта от управляващата партия целят да запазят института на съкратено съдебно следствие, но и да отговорят на обществените нагласи за увеличаване на наказанието при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда. Депутатите приеха при жестоки посегателства срещу личността съдът да има възможност и право на преценка дали да използва института на съкратено съдебно следствие при определяне на наказанието. Предложението бе направено от ПГ на ГЕРБ в Наказателния кодекс. Преди това парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които няма да се прилага съкратено съдебно следствие за тежки престъпления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари