Правителството наля още 20 милиона лева в софийското метро

0
Още пари ще потънат в съмнителния проект за прегради на станции от първия и втория лъч
Още пари ще потънат в съмнителния проект за прегради на станции от първия и втория лъч Снимка: БНТ

Още пари ще потънат в съмнителния проект за прегради на станции от първия и втория лъч

Кабинетът на Бойко Борисов отпусна поредната порция милиони за софийското метро, част от които ще отидат за изключително скъп проект с доста съмнителна стойност. 20 милиона лева гласува правителството на Столична община по време на редовното заседание на кабинета. Средствата се предоставят за придобиването на нови 10 метровлака за третата линия на метрото, както и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанции от първия и втория метродиаметър. По време на заседанието кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за подкрепата, която правителството оказва на града. "С тези 20 милиона лева ще успеем да направим окончателното плащане за закупуването на 10 нови метровлака, които напълно осигуряват дейността на цялата трета линия на метрото'', заяви Фандъкова, предаде в. Сега.

По-интересен обаче е вторият проект, за които държавата отпуска пари. В бюджета на София за 2021 г. вече са заложени 15 млн. лв. за поставяне на предпазни прегради на пероните на десет метростанции от по-старите линии на столичното метро. Това означава, че за плексигласови огради на всяка от спирките ще бъдат покарчени по 1,5 млн лв. За същото мероприятие, както и за плащания на нови мотриси, през лятото на м.г. Министерски съвет вече отпусна други 15 млн. лв. При обсъждането на капиталовата програма на столицата целесъобразността на проекта с предпазните огради вече бе критикуван от гражданското сдружение "Спаси София". "Как е възможно преградите да струват по 1,5 млн.лева за всяка метростанция и нужно ли е да инвестираме толкова средства в тях точно сега, след като стотици метро системи по света функционират безпроблемно без тях? Ако тези милиони бъдат инвестирани в ремонти на тротоари, улици и безопасни кръстовища, ефектът за безопасността на хората ще бъде значително по-голям", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

Общинският съветник на сдружението Борис Бонев предложи с парите, заделени за прегради, да се построят три монтажни паркинга с над 1000 нови места в кварталите, няколко големи междублокови пространства да се превърнат в паркове и да бъде пусната нова автобусна линия 173, която да свърже южните квартали, както и да бъде цялостно ремонтирана ул. "Народно хоро" в кв. "Овча купел".

Пореден теч на метростанция

След серия аварии на други места, протече и пешеходният тунел между метростанции „Сердика 1“ и „Сердика 2“. Проблемът не изглежда малък, защото голяма част от мазилката е олющена. На място е поставен знак за мокър под. В последните месеци течове се появиха на станция "Обеля", "Хаджи Димитър" и другаде (виж снимката).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари