Правим подводен музей в Черно море с Румъния

0
Правим подводен музей в Черно море с Румъния

Трансграничен проект „Херас” между България и Румъния ще изследва археологическото наследство по дъното на Черно море, заяви шефът на Института по океанология към БАН във Варна проф. д-р Атанас Палазов.

„Става въпрос за плитките води, като ще направим изследване и документация на находките”, обясни той. Целта е да се изработи един туристически продукт за посещение на тези обекти от типа на потънали градове, пристанища и кораби. Освен това различни туристически фирми ще могат да организират гмуркания от любители водолази. На практика този проект цели създаването на своеобразен подводен музей, тъй като тези потънали обекти нито ще бъдат местени, нито пък ще могат да бъдат пипани, а просто ще се документират. На дъното на Черно море има доста интересни неща, които биха могли да се видят, като потънали населени места, кораби, които са на различни дълбочини и са много интересни за посещения. За нас най-интересно ще бъде в румънската част, тъй като не сме много запознати, а пък Констанца е едно голямо пристанище от древността, когато там е бил гръцкият град Томис с интензивно корабоплаване.

”Очакваме в района, който изследваме между Констанца и нос Калиакра, да намерим някакви потънали обекти, които да представляват интерес за учените и туристите“, коментира още експертът. По-скоро това са интересни археологически обекти, които показват състоянието на корабоплаването, строителството в древността, които да могат да се видят на място под водата. Гледката там е доста по-различна, отколкото в музеите на сушата, коментира още проф. Палазов.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари