Пръскането срещу комари по Дунав започва в петък

1
След пръскането имаме около едно денонощие затишие, след което комарите пак излизат, заяви кметът на Сливо поле
След пръскането имаме около едно денонощие затишие, след което комарите пак излизат, заяви кметът на Сливо поле Снимка: Радио Видин

В петък от Козлодуй започва пръскането срещу комарите по поречието на река Дунав, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.

Кампанията ще става по установен график и ще се извършва авиационно, информира БНТ.

Русенската дирекция вече е изпратила до Агенцията по безопасност на храните заявките на общините, в които са изброени площите, местностите и водоемите по поречието на Дунав, които трябва да бъдат пръскани приоритетно срещу нашествието на комари.

Д-р Георги Дяков-директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Русе: Тия мочурища, които се появяват покрай реката. Както виждате като се разлее или като избият подпочвени води, местата, които са развъдник на тези насекоми.

В Община Сливо поле са пръскали за комари вече 6 пъти, но ефектът бил краткотраен. Екипите непрекъснато обикалят околните 11 села, но усилията им не дават нужния резултат.

Валентин Атанасов-кмет на Община Сливо поле: След пръскането имаме около едно денонощие затишие, след което пак излизат. Освен това по препоръка на фирмата, с която имаме договор, сме разхвърляли едни хапчета във водоемите, заблатените водоеми - с цел ларвите там да умират.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че при пръскане е необходимо да се предприемат мерки за опазване на пчелите. Затова стопаните трябва да бъдат предупредени и да се погрижат за кошерите си. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари