Пращат фишинг съобщения през пощата на ГЕРБ

0
ГЕРБ: От десетина дни името ни се използва за онлайн измами
ГЕРБ: От десетина дни името ни се използва за онлайн измами

ГЕРБ: От десетина дни името ни се използва за онлайн измами

Електронната поща на ПП ГЕРБ е станала жертва на хакерска атака. Това стана ясно от публикации в социалните мрежи. Те сигнализират във фейсбук, че им е изпратен имейл от името на партията.

"Здравейте,

В петък колегите са извършили плащане по фактурата.

Моля, щракнете ТУК, за да видите бързо банково извлечение", гласи текстът на писмото, което е подписано от Р. Райкова, ГЕРБ България, Павликени. Като тема на писмото е отбелязана "Фактура аванс", алармира 24 ЧАСА.

Схемата е отдавна позната - извършено е плащане по фактура и за целта се изисква потребителят да натисне върху хиперлинк, който води към неизвестен сайт.

"Нещо ново - фалшиви имейли (фишинг) от името на ГЕРБ. Добре е Политическа Партия ГЕРБ да си проверят кой има достъп до тази поща [email protected] и веднага да и променят паролата", пише във фейсбука си Костадин Караманлиев. Той е човекът, който сигнализира за фалшивите писма от името на политическата партия.

Караманлиев посочва още, че линкът във фишинга сочи към .me домейн. "me е интернет домейн за Черна гора", обяснява той.

"За съжаление името на ГЕРБ се използва от около 10 дни за онлайн измами. Незабавно след първите сигнали от граждани, че са получили подобен мейл, сме сезирали компетентните институции", коментираха от ГЕРБ. Подчертаваме, че като политическа партия ГЕРБ няма право и не извършва стопански дейности и респективно не издава фактури за такива. Затова призоваваме потребителите да не отварят подобни прикачвани файлове, ако получат мейл от непознат изпращач.

По време на предизборни кампании този вид зловредни атаки зачестяват многократно като разчитат на недостатъчната съобразителност на потребителите и значителното сходство в данните между легитимния изпращач и злонамереното лице.

За съжаление в днешно време никой потребител на тези услуги не е 100% защитен от подобни атаки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари