ПП-ДБ ще обжалват пред КС ограниченията върху Асен Василев

1
НС реши министърът на финансите да преустанови разходите по консолидираната финансова програма
НС реши министърът на финансите да преустанови разходите по консолидираната финансова програма Видео: bTV

НС реши министърът на финансите да преустанови разходите по консолидираната финансова програма

„Отново ставаме свидетели на саботаж на гласувания държавен бюджет. Целта на ГЕРБ е да ни изпратят да безсмислени избори и да ни отдалечат от Еврозоната. Те са готови да съсипят държавата. Ще сезираме Конституционния съд“.

Това съобщиха на брифинг в парламента депутатите от ПП-ДБ Даниел Лорер, Мартин Димитров и Васил Пандов, информира bTV.

Народното събрание прие решение „за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност“.

Документът предвижда министърът на финансите да преустанови до назначаването на служебно правителство разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг.

С решението се задължава министърът на финансите в срок до 9 април 2024 г. да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

ГЕРБ правят всичко възможно да саботират бюджета, да ни отдалечат от Еврозоната, а да ограничиш финансовия министър е като да „махнат шофьора от колата“, коментират от ПП-ДБ.

Ние оставяме държавата в отлично финансово състояние, от понеделник отговорността е на ГЕРБ и ДПС, посочи депутатът Мартин Димитров.

Не за първи път мнозинството в парламента налага ограничения на изпълнителната власт. През 2021 г. 45-ото Народно събрание наложи мораториум върху определени действия на Министерския съвет.

Текстът на обединения проект на решение беше редактиран в пленарната зала и мораториум беше наложен върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионни възнаграждения, поемане и предоставяне на държавни заеми и други и върху извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество, включително и на държавните лечебни заведения за болнична помощ.

Приетият мораториум от Народното събрание срещу решенията на последното правителство на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно правителство на Стефан Янев.

Решението беше атакувано в Конституционния съд. Парламентът няма право да налага мораториум над правомощията на кабинета, дори да е в оставка, беше изводът му.

Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт“, посочи в мотивите си КС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари