Повече от денонощие русенските огнеборци гасят гората край Бъзън

0
Осигурена е била фадрома, която да направи просека в гората, но не е успяла, заради трудния терен
Осигурена е била фадрома, която да направи просека в гората, но не е успяла, заради трудния терен Снимка: Пресцентър МВР Русе

21 излизания са имали екипите на РДПБЗН – Русе през изминалите почивни дни, съобщават от ОДМВР Русе

Повече от денонощие екипи на русенската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ се бориха с пожар в широколистна гора в землището на с. Бъзън. 

На 8 август в 19:55 часа екипи от РСПБЗН – Ветово, Първа и Втора РСПБЗН – Русе и Сектор СОД са пратени на мястото на произшествието. Пожарът е възникнал в гора, изцяло от салкъмови дървета, които представляват израстъци от предишно изсечени по-големи дървета. Той е тръгнал най-вероятно от вътрешността на гората на около 100-150 м от края й, като за разрастването на огнената стихия са способствали силният и променящ посоката си вятър, високите температури и пресечения терен. Навлизането в горската местност и осъществяването на гасителни линии и гасителни действия е било изключително затруднено, подари високата тревна растителност, бодили, храсти и стари дънери. На мястото на пожара са пристигнали гасачески групи с над 20 човека, които обаче не са имали необходимото оборудване и само някои от тях са успели да се включат пълноценно в помощ на служителите.

Представители на Агенцията по горите също са били на местопроизшествието. Осигурена е била фадрома, която да направи просека в гората, но не е успяла, заради трудния терен. Пожарът първоначално е бил локализиран по фронт и ликвидиран, с помощта на моторен вентилатор и пръскачки до 02:25 часа в нощта срещу неделя. След това служители и техника от Първа РСПБЗН-Русе и от РСПБЗН – Ветово са били оставени за дежурство до сутринта, като огнеборците са доизгасяли локални огнища в акациевата гора. Предотвратили са разгарянето на пожара и към намиращ се в близост пчелин.

В сутрешните часове, заради продължаващия вятър и затоплянето на атмосферните условия, локални огнища на пожара са се активирали, което е наложило изпращането на почти всички дежурни екипи на регионалната дирекция. Борбата с огнената стихия е продължила почти през целия ден. В действията на пожарникарите са се включили допълнително привлечени сили и средства, както за ликвидиране на произшествието, така и за осигуряване на оперативна готовност на територията на град Русе. В помощ са изпратени и доброволци от Община – Русе. Създадена е организация и на мястото на произшествието са привлечени гасечески групи от ветовския регион, екипи от ИАГ и механизирана техника – булдозер, собственост на частна фирма, който е направил просеки за подпомагане на действията на пожарникарите спасителите и доброволците.

От общата площ на горския масив /около 1300 дка/ пожарът е засегнал площ от около 600 дка от акациевата гора, която е собственост на държавния горски фонд. Предстои обобщаване на цялостната информацията за степента на нанесените щети и върху биоразнообразието в зоната.

Днес е организирана охрана с екипи от доброволци, представители на ИАГ и на РДПБЗН-Русе, които да следят да не се възобновят нови огнища на мястото на произшествието.

Във връзка със зачестилите пожари в сухи треви, нискостеблена растителност, горски и селскостопански масиви, както в региона, така и на територията на цялата страна, от пожарната напомнят на гражданите, че трябва да са изключително бдителни и да спазват противопожарните правила, с цел недопускане възникването, развитието и разпространението на пожари:

  • Да се спазват дадените указания, обозначения, табели и определените места, обособени за отдих и почивка, за недопускане на палене на огън и други пожароопасни дейности;
  • Във връзка с открития през миналата седмица ловен сезон, се напомня на председателите на ловни дружинки, стриктно да се спазват противопожарните мерки, за извършването на инструктажи преди излетите, както и за придвижването на високопроходимата им техника през пожароопасни участъци, зони и сектори. При възникване на произшествия - организиране на своевременна, бърза и най-пряка комуникация с органите на пожарната.
  • Същото важи и за земеделските производители, стопани и ползватели, които имат определени задължения по осигуряване на пожарната безопасност по време на цялостната им дейност.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари