Повече от 7 000 са регистрираните безработни в Русенско

0
Общо обявените през юни свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 432
Общо обявените през юни свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 432

През юни постъпилите на работа регистрирани безработни от област Русе са 587, като темп броят им е колкото и през май, с 3 повече, съобщиха от Регионална служба по заетостта.

Започналите работа безработни без квалификация са 198, с работническа професия са 204, а специалистите със средно специално и висше образование - 185.

Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 337 безработни, с 57 повече са постъпилите на работа в реалната икономика отколкото през май. С посредничеството на ДБТ други 45 безработни са наети по програми и мерки за заетост през юни.

Общо обявените през юни свободни работни места от работодатели на територията на област Русе са 432.

През месеца и търсенето на работна сила в реалната икономика се изразява в заявените общо 363 места в бюрата по труда. Повечето от тях са от частния сектор, като в зависимост от икономическите дейности най-много свободни работни места са заявени от преработващата промишленост (201), строителството (32), търговията и транспорта (по 22), селското стопанство (21), хотелиерството и ресторантьорството и образованието (по 15), административните и спомагателните дейности (10) и др.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Русе през юни са заявени 61 работни места – по-голямата част от тях по схемата „Младежка заетост” на ОПРЧР.

Към края на юни в трите бюра по труда в област РусеРусе, Бяла и Ветово, регистрираните безработни са 7 363. Техният брой за пореден месец намалява - с 341 в сравнение с края на май. Като търсещи работа лица са регистрирани и 558 заети, 492 пенсионери и 246 учащи.

Равнището на безработица за област Русе, е 7,2%, при 7,5% през предходния месец. На база административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната безработица за страната за юни 2016 г. е 8,4 на сто, изчислено като дял на регистрираните в бюрата по труда безработни лица към икономически активните лица на 15–64 години, установени при Преброяване 2011.

Продължително безработните лица с престой на борсата над 1 година към края на юни са 2959, със 117 по-малко отколкото са били през май, от всички регистрирани безработни в областта. Около 57% от тях са без специалност, а тези с основно и по-ниско образование са 54%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари