Потвърдиха, че децата от СОУ "Васил Левски" са със салмонела

0
10 първокласници и учителката им са с положителни проби
10 първокласници и учителката им са с положителни проби

Салмонела в най-голямото русенско училище „Васил Левски”.

10 първокласници и учителката им са с положителни проби. Експерти от здравните институции уточниха, че те само са носители на заразата и няма нужда да бъдат настанявани в болница за лечение. Източникът е дете с доказана салмонелоза, предаде БНТ

На 25 ноември момиченце от първи „Д” клас е било прието за лечение в инфекциозното отделение на болницата със симптоми на салмонела. Фелдшерът на улилище „Васил Левски” разказва, че веднага са били взети проби от всички 24 първокласници и от учителката им.

Младен Христов, фелдшер в СОУ „Васил Левски” -Русе: „И от занималнята, където контактува това дете с другите деца, се оказа, че има 10 деца положителни, но не от щама салмонела ешерихия коли, а от друг щам. Тези положителни деца са отстранени от учебните занятия”.

Фелдшерът уточни, че децата и учителката не са болни, а само са носители на салмонелата.

-  „Искам да подчертая, че инкубационният период е от 2 часа до три дни. Значи трябва да се прояви заболяването. А от 25-ти, днес сме 9-ти, тия контактни, които са с положителна проба, това са 10 деца плюс учителката, нито едно дете не е заболяло” .

От ръководството на училището изключват вероятността салмонелата да е тръгнала от храна. В учебното заведение няма стол, храната се доставя от кетърингова фирма. Хигиената в училището също била на високо ниво.

Галин Ганчев, директор на СОУ „Васил Левски” -Русе: „Проверена, действително проблема не е оттам. Но се проверяват, днес са взети проби на хората, които обслужват. В храната няма зараза. Тоалетните са в много добро състояние. Винаги има сапун, така че децата да могат да си измият ръцете”.

От здравната инспекция в Русе и от агенцията по храните работят по изясняване на случая. Отказаха обаче да дадат повече подробности, докато тече проверката. Резултатите от изследванията се очакват в края на седмицата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари