Пострадал при катастрофа на пътя Бяла - Попово осъди застраховател за 60 000 лева

0
Решението на Окръжен съд – Русе вече е окончателно
Решението на Окръжен съд – Русе вече е окончателно Снимка: Dunavmost

Решението на Окръжен съд – Русе, с което застрахователна компания е осъдена да плати 59 500 лв. обезщетение на пострадал при ПТП, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила

На 06.09.2016 г. 46-годишният тогава Г. М. управлявал „Рено Сценик“ по пътя Бяла - Попово с 94 км/ч. при ограничение 90 км/ч. Идващият отсреща „Нисан Алмера“ навлязъл в неговата пътна лента и настъпил челен удар, при който виновният водач загинал на място. И двата крака на ищеца били счупени. Наложило се да бъдат оперирани и да бъде поставена метална остеосинтеза. След това била проведена рехабилитация, започнал да ходи с проходилка, а малко по-късно – с патерици. Тези травми засегнали ежедневието му, професионалния и социалния му живот, поради което поискал обезщетение от застрахователната компания, в която бил застрахован другият автомобил. Тъй като получил отказ, се обърнал с иск към съда.

Състав на Окръжен съдРусе е счел, че в резултат на пътнотранспортното произшествие на ищеца са причинени неимуществени вреди, които представляват неблагоприятно засягане на лични блага, които следва да се възмездят съобразно критерия за справедливост по ЗЗД. Възражението на ЗД „Бул инс“ АД за съпричиняване е бил уважен от съда, позовавайки се на автотехническата експертиза, според която, ако Г. М. е намалил скоростта при възникване на опасността, последствията биха били по-малки. Затова определеният от Окръжен съд – Русе за справедлив размер на обезщетението от 70 000 лв. е бил намален с 15% и застрахователят е бил осъден да плати 59 500 лв. за неимуществените вреди, 1173 лв. за лечението, както и разноските по делото.

Г. М. е поискал от въззивната инстанция да увеличи тези размери, базирайки се на пренебрежимо незначителното превишение на скоростта и становището на вещото лице, че ударът бил неизбежен. Според тричленния въззивен състав, справедливостта изисква обезщетението да служи единствено за репариране на вредите, а не да представлява средство за повишаване на стандарта на живот на пострадалия. Лечението и възстановяването на Г. М. са приключили успешно в обичайния за такива травми срок. Апелативният съд е счел, че Окръжен съд – Русе е съобразил всички относими обстоятелства и правилно и законосъобразно е оценил размерите на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди.

Решението на Окръжен съд – Русе вече е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари