Поставят 300 хиляди бойци на НАТО в повишена готовност

0
Йенс Столтенберг отбеляза, че тази година се очаква съюзниците да вложат в отбрана повече, отколкото са заделяли в последните десетилетия
Йенс Столтенберг отбеляза, че тази година се очаква съюзниците да вложат в отбрана повече, отколкото са заделяли в последните десетилетия Снимка: ЕПА / БГНЕС

Йенс Столтенберг отбеляза, че тази година се очаква съюзниците да вложат в отбрана повече, отколкото са заделяли в последните десетилетия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи днес Русия и тероризма като двете основни заплахи за сигурността. Той отбеляза, че тази година се очаква съюзниците да вложат в отбрана повече, отколкото са заделяли в последните десетилетия.

По повод предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс следващата седмица той посочи, че се предвижда да бъде одобрено решение годишните разходи за отбрана на всеки от съюзниците да бъдат равни на поне два процента от БВП. Срещата ще изпрати ясното послание, че алиансът остава единен и руското нападение срещу Украйна ще бъде безплодно, заяви Столтенберг. На срещата ще очертаем виждане за бъдещето на Украйна, добави той, цитиран от БТА.

Столтенберг уточни, че украинският президент Володимир Зеленски ще участва в срещата за създаването на Съвет НАТО-Украйна. По неговите думи с това Киев ще получи правото на равнопоставени разговори със съюзниците и възможността да свиква спешни заседания.

Предвижда се държавните глави и правителствените ръководители на страните от алианса да одобрят многогодишна програма за подкрепа за постигането на пълна бойна съвместимост с украинските сили, както и да бъде потвърдено, че Украйна ще се присъедини към НАТО. Столтенберг изрази надежда, че срещата във Вилнюс между премиера на Швеция Улф Кристершон и президента на Турция Реджеп Ердоган в навечерието на общото заседание на съюзниците ще открие пътя за приемането на скандинавската страна в алианса възможно най-скоро.

Генералният секретар отбеляза, че от началото на руското нахлуване в Украйна държавите от пакта са предоставили на Киев помощ за половин милиард евро. Той уточни, че засега данните не показват видимо разполагане на взривни устройства в Запорожката АЕЦ, но призова руските сили да се изтеглят оттам и да осигурят пълен достъп на международните наблюдатели.

Предвижда се на срещата да бъдат одобрени три регионални плана за отбрана, един от които засяга зоните на Черно и Средиземно море. Плановете включват поставянето на 300 хиляди бойци на НАТО в повишена готовност. Очаква се да бъдат приети решения за увеличаване на производството на боеприпаси.

Руската война в Украйна продължава, за 500 дни Москва донесе смърт и разрушение в сърцето на Европа, в опит да заличи Украйна и да раздели НАТО, заяви Столтенберг. Изправени сме пред жестока война, всеки ден има жертви. Най-добрият начин да се прекрати тази война е руският президент Владимир Путин и Русия да спрат нападенията над чужда страна. Най-важното е Русия да не спечели тази война, а Украйна да надделее, затова е необходима военна подкрепа за украинските войски и за постигането на справедлив мир, обобщи Столтенберг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    фена на Путин
    Този шизофреник бълнува нечувани простотии. Украйна никога няма да победи в нищо. Този е опасен за световният мир. Ще донесе ядрен апокалипсис заради една корумпирана нацистка кочина. Трудно ми е да повярвам, че европа иска това. Но щом е писано.. на село има дълбок кладенец, прилична фермичка, ще се крепим там доколкото можем след ядрените бомби.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари